![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mój problem przedstawia się następująco: chciałbym tworzyć za pomocą .php pliki z rozszerzeniami .xhtml, gdyż dając DOCTYPE xhtml 1.0 Strict lub xhtml 1.1 walidator wywala mi błąd złego rozszrzenia. Jest w php5 jakaś możliwość generowania plików z rozszerzeniami xhtml, czy muszę zdać się na HTML 4.01 Transitional?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi : ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy to prima aprilisowy żart?
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie się zastanowiłem nad tym jak niefunkcjonalne są te standardy xhtml. Chcąc pisać strony zgodne ze standardem pozbawiam się możliwości przekazywania zmiennych sesyjnych. Czy jestem w błędzie? W bardzo dużym.Standard XHTML 1.1 i sesje mają tyle wspólnego ze sobą co technologia uprawy ryżu na terenach błotnistych i całka Riemanna. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest, ale co ma XHTML do PHP? Nic...
Pozatym rozszerzenie pliku nie ma żadnego znaczenia - liczy się typ mime (content-type) wysyłany przez serwer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie kluccie sie czy to jest dobre rozwiazanie czy nie. obywatel sie pytaj jak zrobic tworzenie plikow i to sie liczy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mój problem przedstawia się następująco: chciałbym tworzyć za pomocą .php pliki z rozszerzeniami .xhtml, gdyż dając DOCTYPE xhtml 1.0 Strict lub xhtml 1.1 walidator wywala mi błąd złego rozszrzenia. Jest w php5 jakaś możliwość generowania plików z rozszerzeniami xhtml, czy muszę zdać się na HTML 4.01 Transitional? Poprawność sprawdzanego kodu nie ma żadnego związku z rozszerzeniem pliku w jakim on się znajduje.Równie dobrze możesz sobie dać .jpg i też będzie dobrze (o ile plik ten będzie zawierał poprawny kod XHTML) Mógłbyś rozwinąć myśl, bo zafrapowało mnie to... XHTML 1.1 nie jest "następcą" HTML-a? A co tu rozwijać? Łączysz ze sobą dwa zagadnienia (sesja i poprawność kodu XHTML), które nie mają ze sobą nic wspólnego.A jeśli chodzi o "następce" HTMLa 4.1 to faktycznie - XHTML 1.1 nim nie jest. Jest to standard przygotowany na innych pomysłach i nie kontynuuje on myśli HTMLa. Standardem, który może być nazwany następcę HTML 4.1 jest HTML 5. |
|
|
![]()
|
|
Jest, ale co ma XHTML do PHP? Nic... No dobrze, to powiedz mi czy mając plik z rozszerzeniem .php z zawartym w nim doctype xhtml 1.1, będzie to xhtml? I jeśli tak, to czemu validator w3c nie przyjmuje takiego pliku do walidacji? Cytat A co tu rozwijać? Łączysz ze sobą dwa zagadnienia (sesja i poprawność kodu XHTML), które nie mają ze sobą nic wspólnego. A jeśli chodzi o "następce" HTMLa 4.1 to faktycznie - XHTML 1.1 nim nie jest. Jest to standard przygotowany na innych pomysłach i nie kontynuuje on myśli HTMLa. Standardem, który może być nazwany następcę HTML 4.1 jest HTML 5. To co stosować? HTML 4.1, czekać na HTML 5 i "olać" XHTML? Ten post edytował neoplusplus 1.04.2008, 21:40:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do następcy HTML - źle napisałem
Cytat("mike") A jeśli chodzi o "następce" HTMLa 4.1 to faktycznie - XHTML 1.1 nim nie jest. Jest to standard przygotowany na innych pomysłach i nie kontynuuje on myśli HTMLa. Rozszerzenie nie ma najmiejszego znaczenia - ważny jest nagłówek (content-type) jaki wysyłasz. Jeżeli masz plik .php na na jego początku dasz (tj. przed wysłaniem jakiejkolwiek treści do przeglądarki)Standardem, który może być nazwany następcę HTML 4.1 jest HTML 5. to zostanie on potraktowany jako dokument XHTML. A jeżeli masz plik .html ale wyślesz nagłówek to zostanie on potraktowany jako obrazek, a nie plik HTML. Cytat To co stosować? HTML 4.1, czekać na HTML 5 i "olać" XHTML? HTML5 jeszcze nawet nie istnieje - a zapewne zdajesz sobie sprawę, że zanim przeglądarki zaczną poprawnie go obsługiwać minie trochę czasu?Jeśli chcesz - możesz używać HTML 4.1, ale obecnie najpopularniejszy jest XHTML 1.0 Strict |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No dobrze, to powiedz mi czy mając plik z rozszerzeniem .php z zawartym w nim doctype xhtml 1.1, będzie to xhtml? I jeśli tak, to czemu validator w3c nie przyjmuje takiego pliku do walidacji? chyba popełniasz banalny błąd... walidator w3c nie waliduje poprawności KODU PHP - dlatego odmawia ci współpracy z plikiem skryptu PHP. on waliduje kod HTML/ XHTML WYGENEROWANY przez ten skrypt PHP. jeżeli chcesz zwalidować kod GENEROWANY przez twój skrypt PHP, odpal go (skrypt) w dowolnej przeglądarce, wybierz opcje "zapisz jako HTML/XHTML" i dopiero ten zapisany plik podaj do walidatora w3c. powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standard XHTML 1.1 i sesje mają tyle wspólnego ze sobą co technologia uprawy ryżu na terenach błotnistych i całka Riemanna. Widzę, że kolega ma uraz po doświadczeniach KUL-owskich z profesorem Sz. ;D A może się mylę ![]() Sorry za offtopa -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:39 |