![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostation czytałem książkę o php w ,której był zawarty opis i ćwiczenia mysql jak tworzyć i wypełniać tabele.Podczas nauki zaszło pare nieporozumień które mnie zdziwiły.
Zrobiłem wszystko tak jak w książce napisane: CODE // połączeniez serwerem mysql $connect = mysql_connect("localhost", "root", "") or die ("Sprawdż połączenie z serwerem"); // utwórz bazę danych jeśli jeszcze nie istnieje $create = mysql_query("CREATE DATABASE IF NOT EXISTS moviesite") or die(mysql_error()); // wybierz nowo utworzoną bazę danych mysql_select_db("moviesite"); // utwórz tabelę movie $movie = "CREATE TABLE movie ( movie_id int(11) NOT NULL auto_increment, movie_name varchar(255) NOT NULL, movie_type tinyint(2) NOT NULL default 0, movie_year int(4) NOT NULL default 0, movie_leadactor int(11) NOT NULL default 0, movie_director int(11) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (movie_id), KEY movie_type (movie_type,movie_year) )"; $results = mysql_query($movie) or die (mysql_error()); // utwórz tabelę movietype $movietype = "CREATE TABLE movietype ( movietype_id int(11) NOT NULL auto_increment, movietype_label varchar(100) NOT NULL, PRIMARY KEY (movietype_id) )"; $results = mysql_query($movietype) or die (mysql_error()); // utwórz tabelę people $people = "CREATE TABLE people ( people_id int(11) NOT NULL auto_increment, people_fullname varchar(255) NOT NULL, people_isactor tinyint(1) NOT NULL default 0, people_isdirector tinyint(1) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (people_id) )"; $results = mysql_query($people) or die (mysql_error()); echo "Poprawnie utworzono bazę filmów"; ?> Po zastosowaniu tego kodu wysłanie danych do bazy mysqle nie powiodło się czy to błąd autora książki? Po chwili namyśłu przerobiłem kod na następujący: CODE <?php // połączeniez serwerem mysql $connect = mysql_connect("localhost", "root", "") or die ("Sprawdż połączenie z serwerem"); // utwórz bazę danych jeśli jeszcze nie istnieje $create = mysql_query("CREATE DATABASE IF NOT EXISTS moviesite") or die(mysql_error()); // wybierz nowo utworzoną bazę danych mysql_select_db("moviesite"); // utwórz tabelę movie $movie = "CREATE TABLE movie ( movie_id int(11) NOT NULL auto_increment, movie_name varchar(255) NOT NULL, movie_type tinyint(2) NOT NULL default 0, movie_year int(4) NOT NULL default 0, movie_leadactor int(11) NOT NULL default 0, movie_director int(11) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (movie_id), KEY movie_type (movie_type,movie_year) )"; $mysql_query($movie); // utwórz tabelę movietype $movietype = "CREATE TABLE movietype ( movietype_id int(11) NOT NULL auto_increment, movietype_label varchar(100) NOT NULL, PRIMARY KEY (movietype_id) )"; mysql_query($movietype); // utwórz tabelę people $people = "CREATE TABLE people ( people_id int(11) NOT NULL auto_increment, people_fullname varchar(255) NOT NULL, people_isactor tinyint(1) NOT NULL default 0, people_isdirector tinyint(1) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (people_id) )"; mysql_query($people); echo "Poprawnie utworzono bazę filmów"; ?> Teraz tabele zostały utworzone.Mam pytanie dlaczego tamten sposub nie zadziałał czy to był błąd autora czy coś ja żle robię?Proszę o pomoc bo zależy mi tym drugim to dobrze zrobić. Ten post edytował M-Russo 28.03.2008, 21:40:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 18:34 |