![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie i od razu proszę o pomoc
![]() Załóżmy, że mam dwie tabele: pierwsza: kraj w której są kolumny: id_kraju i nazwa_kraju druga: w_kraju w której są kolumny: id_woj, id_kraju, nazwa_woj I chciałabym, żeby po wyborze nazwy kraju np Polski wybierane byly wojewodztwa Polski, albo po wyborze USA aby były wybierane stany USA itp. Czy mam tu zastosować LEFT JOIN-a? Ja zastosowałam coś takiego ale to nie działa ![]()
Heeeeelllp ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn tak:
być może podpowiedż jest dobra, tylko mi nie działa ![]() A czy wogóle da się tak zrobić, że w html-u w select wybieram kraj(np Polske) i pojawia mi się drugi select do wyboru z wojewodztwami? Da sie to zrobic za pomoca php i mysql czy musze to zrobic w ajaxie? Przepraszam, być może banalne pytania zadaje, ale jestem początkująca i nie wiem jak to zrobić, a bardzo bym chciała ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zrobisz tego w php ponieważ skrypty PHP wykonywane są po stronie serwera, ato co chcesz osiągnąć musi wykonać przeglądarka więc musisz użyć JavaScript np.
Dlaczego to nadal nie działa? Wrzuć może kod SQL którym tworzysz tabele, to dobierzemy zapytanie:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy się jasno wcześniej wyraziłam, ale chodzi mi o to, żeby wybierało z jednego selecta kraj, a potem z drugiego wojewodztwo. Jak mozna to zrobic w php+mysql?
Mój kod wygląda tak: Kod <?php $dbc=mysqli_connect('localhost','root','','relacje') or die("Nie można polaczyc z baza danych"); $wysw="<form action=\"".$_SERVER["PHP_SELF"]."\" method=\"GET\">"; if(isset($_GET["id_kraju"])) { $q_woj="SELECT * FROM woj WHERE id_kraju='".$_GET["id_kraju"]."'"; $r_woj=mysqli_query($dbc,$q_woj); $wysw=" <h1>Wybierz wojewodztwo!</h1> <select name=\"nazwa_woj\">"; while($woj=mysqli_fetch_array($r_woj)) { $id_woj=$woj['id_woj']; $nazwa_woj=$woj['nazwa_woj']; $wysw.="<option value=\"".$nazwa_woj."\">".$nazwa_woj."</option>"; } $wysw.="</select>"; } $q_kraj="SELECT * FROM kraj"; $r_kraj=mysqli_query($dbc,$q_kraj); $wysw=" <h1>Wybierz kraj!</h1> <select name=\"nazwa_kraju\">"; while($kraj=mysqli_fetch_array($r_kraj)) { $id_kraju=$kraj['id_kraju']; $nazwa_kraju=$kraj['nazwa_kraju']; $wysw.="<option value=\"".$nazwa_kraju."\">".$nazwa_kraju."</option>"; } $wysw.="</select> <input type=\"hidden\" name=\"id_kraju\" value=\"".$_GET["id_kraju"]."\"/> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wybierz\"/> </form> "; mysqli_close($dbc); ?> <html> <body> <?php echo $wysw; ?> </body> </html> Czy nikt mi nie może pomóc?? ![]() Już znalazłam pomoc i niestety niezbędny jest do tego ajax ![]() I nie jest to takie banalne jakby się mogło wydawać, Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:11 |