![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam!!
Przeszukałem Google, ale widocznie nikt nie miał takiego problemu jak: Mam dysk zewnętrzny 500 GB (oczywiście zadbałem o dobry bufor pamięci i prętkosc odczytu i zapisu). Chce podzielić go na 2 partycię Windows i Linux w partycji Windows będzie np. folder Xp i Vista(wiem ze najpierw mam zainstalować xp a potem Viste). na Partycji Linux będą takie foldery jak np. Ubuntu, Mandriva itp. Z instalacją ich nie będzie problemu. I dochodzimy w ten sposób do mojego pytania: Jak zrobić żeby wykrywane były wszystkie systemy z tego przenośnego dysku(chodzi mi o wykrywalność systemów przez siebie) Nie chodzi mi tu o to żeby zrobić botowanie z usb czy cos, bo to umiem. A i wiem ze w xp to się odbywa w BOOT.ini (w viscie w czym innym ;/) Pytam się bo wiem ze Linux mogą wykrywać Windows ale żeby Windows Linux – w to nie wierze ![]() Mam nadzieje ze napisałem w miarę zrozumiale i specjalnie dla moderatorów po Polsku ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Windowsy nie będą widziały linuxa. Musisz użyć bootloadera GRUB'a - jak go zainstalować dowiesz się na chyba każdej stronie linuxowej (instaluje się zwykle domyślnie przy wgrywaniu linuxa).
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Explore2fs - napisany w Delphi darmowy program, działający pod systemami 95, 98, 2000, NT i XP. Umożliwia odczytywanie danych z partycji ext2/ext3, działa w sumie bez problemów. Link
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo wtyczki do Total Commandera, też czytają z extX/ReiserFS. Linux ma chyba już odczyt/zapis z NTFS jako moduł jądra.
Tylko jednego nie rozumiem... KTO/Co ma wykrywać wszystko co jest na tym dysku? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 07:18 |