![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w trakcie pisania prostej galerii (do katalogu produktów). Nie bedzie ona zawierała wiele zdjęć i dlatego nie przejmujac sie pojemnoscia dysku tworze miniaturki tych zdjec za pomoca skryptu i zapisuje na serwerze. Na stronie galerii, pobierane beda te miniatury z katalogu "min/". Zastanawiałem sie jednak jake rozwiazanie jest lepsze: 1.tworzyc miniatury i zapisywac na dysk tak aby pozniej je wykorzystac na www 2.generowac miniaturki "w locie (bez zapisu na serwer)" podczas wyswietlania strony www. Kiedy te metody nalezy stosowac i do jak duzych galerii?? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie zdecydowanie opcja 1.
Miniaturki masz generowane raz i w oryginalne bezpośrednio przesyłane, bez żadnych działań skalujących obciążających czas wykonania skryptu. Po co wydłużać czas wygenerowania strony przez PHP dokładając przy każdym jej ładowaniu działania na obrazkach? -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie lepiej jest zawsze raz wygenerować miniaturkę np podczas dodawania zdjęcia a potem ją tylko wykorzystywać. Operacje na grafice są z natury bardzo zasobożerne więc lepiej jest je wykonywać stosunkowo żadko. Jeżeli będziesz potrzebował miniaturki o innych rozmiarach niż ta stworzona podczas wgrywania możesz sobie ją wygenerować i zapisać w jakimś katalogu cache.
-------------------- adminvps.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też zgadzam sie z przedmówcami, zdecydowanie lepiej od razu. Nie dosć, że generowanie w locie jest zasobożerne to jeszczem wymaga pobrania dużego obrazka przez serwer co generuje nie tylko obciążenie procesora ale też dysku. W małych bazach to nie ma znaczenia, ale po co wyrabiać sobie złe nawyki.
pozdrawiam Tikky -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydajniejsze jest generowanie wczesniejsze miniaturki - dlaczego? bo jak user ja chce objerzec to ma juz gotowa, i nie musisz jej generowac po 100 razy dla 100 userow - a na tym polega galeria, raz wstawisz obrazek, 100 userow go obejrzy. wiec po co robic to samo 100 razy jak mozna zapamietac miniaturke na dysku.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za wasze opinie.
Poruszylem ten temat z czystej ciekawosci jak dbac o/pisac galerie aby byla zoptymalizowana i nie wymuszala na uzytkowniku desperackich czynow w trakcie ladowania. Kolejna kwestia ktora mozna tutaj poruszyc jest sposob wybierania zdjec. Osobiscie wole tworzyc galerie o konstrukcji w ktorej: w bazie SQL sa tylko przypisane nazwy folderow do konkretnej galerii a skrypt PHP pobiera wszystkie zdjecia z wybranego folderu. Niewiem czy to jest sluszne ale wole baze zapelnic tylko nazwami katalogow niz masowymi zdjeciami z jednej galerii zamiast np 30 wpisow mamy 1. Czy taka operacje usprawnia dzialanie bazy danych jezeli mamy np 100 uytkownikow na raz ogladajacych nasza galerie?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO nie ma sensu 'na siłę' zmniejszać obciążenia bazy. Może i dane szybciej się pobiorą, ale php musi dodatkowo wylistować wszystkie pliki z folderu. Tracisz wiele funkcji, nie możesz nadać np. tytułu i opisu danej fotografii. Zrobienie do tego PA będzie utrudnione.
Bazy danych są przecież przystosowane do dużej liczby rekordów. Ja tworzyłem 2 tabele - jedna z galeriami (ID, nazwa ,opis etc), a druga ze zdjęciami (ID, ID galerii, nazwa, opis). Nie zauważyłem żadnych problemów z wydajnością ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 05:44 |