![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam plan zajec i chce zrobic zeby dany dzien tygodnia i aktualne zajecia byly podswietlane na inny kolor. mam taki kod :
Wiem ze problem lezy w wywolaniu drugiej funkcji. Nigdy nie robilem funkcji ktora wywoluje inna wiec nie wiem jak mam to zrobic. PRosze o pomoc Ten post edytował kwiaciarnia 4.03.2008, 20:53:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w czym problem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi sie ze zrobilem tak jak mowisz a mimo to nie chce dzialac
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 2 funkcji, zamiast:
daj:
Drugi sposób to w pierwszej dać zamiast
to
|
|
|
![]()
|
|
zrobilem oba sposoby i dalej nie dziala :/ nie mam pojecia co jest nie tak
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mam nadzieje, że nie oba na raz
![]() Spróbuj jeszcze podswietlenie_czasowe( "$aktualny" ); zamienić na podswietlenie_czasowe($aktualny); Poza tym sugerowałbym używać pierwszego z w.w. sposobów, bo to co masz w kodzie na 100% jest źle, no i żeby trzymać się jakiejś koncepcji ![]() |
|
|
![]()
|
|
probowalem najpierw pierwszym sposobem a pozniej drugim i nic, teraz sprawdzalem bez cudzyslowia i dalej nic, sprawdzalem tez z apostrofami i tez nie dziala :/
|
|
|
![]()
|
|
Hmm... może wrzuć cały kod to spróbuję pomóc, a na żywym organiźmie pracuje się najlepiej
![]() |
|
|
![]()
|
|
podam linka bo wyskakuje ze post jest za dlugi :/
www.bmjftp.republika.pl/kod.txt |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale mam nadzieje, że nie oba na raz Przeca mówiłem, a w Twoim kodzie jak na złość zmiksowałeś oba rozwiązania ![]() Zatem powinno być: Kod return $klasa; a nie Kod echo $klasa; Zrobiłem tak i działa "komunikacja" między funkcjami działa, ale musisz pamiętać o tym ifie w pierwszej funkcji i, że on teraz nie zwróci nic, bo "zajęć teraz nie ma" wg Twojego planu ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok dzieki, teraz dziala.
ale powstal nowy blad... oO jak juz zastosuje ta druga funkcje w dla wszystkich dni tygodnia to wyrozni wszystkie przedmiotu w tygodniu o danej godzinie ;o moze ktos ma jakis pomysl ? |
|
|
![]()
|
|
Sugerowałbym zrobić tak:
1) w funkcji podswietlenie_czasowe dodajesz kolejny argument np. $dzien_tyg 2) wewnątrz tej funkcji zmieniasz ifa na Kod if (( $godzina_od[1] <= $aktualny ) && ( $aktualny <= $godzina_do[1] )) { if($dzien_tyg == date("w", mktime(0,0,0,6,10,2006))){ $klasa = '"td_aktualne_zajecia"'; return $klasa; } } 3) w kodzie (w tabelce) tam gdzie masz odwołanie do funkcji musisz dopisać, że ma kolejny argument czyli będzie to wyglądać tak: Kod echo podswietlenie_czasowe($aktualny,TUTAJ NUMER DNIA); TUTAJ NUMER DNIA - numer zgodny z rozpiską od "0" (Niedziela) do "6" (Sobota) Powinno działać, ale pora nie sprzyja logicznemu myśleniu, więc jak coś to pisz ![]() |
|
|
![]()
|
|
zrobilem tak jak mowiles a przynajmniej staralem sie :/ i nie dziala :/ rozbudowalem to troszke i gdy funkcja bedzie wywolywana dla pierwszych zajec tj 8.00 - 9.30 to dziala wszystko dobrze ale gdy wywolam funkcje juz dla zajec pierwszych i drugich to funkcja zaczyna sie sypac i pokazuje nie prawdziwe dane.
Dla godziny np. 8.48 i wywolaniu funkcji dla zajec pierwszych i drugich funckcja zwroci ze aktualnie trwaja oba zajecia naraz :/ Dla godziny np.10.48 i wywolaniu funkcji dla zajec pierwszych i drugich funkcja zwraca ze aktualnie nie trwaja zadne zajecia :/ troszke juz siedze i nie umiem tego zrobic :/ pomozesz dalej ? kod zamieszczam pod adresem: www.bmjftp.republika.pl/kod.txt |
|
|
![]()
|
|
Postaram się pomóc, ale jutro dam odpowiedź, bo dzisiaj mam jeszcze sporo roboty.
Udało się. Ale korzystanie z dwóch forum na raz wprowadziło trochę zamieszania w kodzie ![]() Poniżej kod, który powienien działać ok. Wywaliłem for-a, którego wstawiłeś tam wg rozpiski z drugiego forum, bo był nie potrzebny po wprowadzeniu 3 parametru w funkcji - $g. Więcej w sumie technicznie nie zmieniałem. Jedynie merytorycznie, bo tak było łatwiej przy testowaniu ![]() Daj znać czy działa. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki! wszystko dziala poprawnie tzn nie bylo klasy dla reszty dni o tych samych godzinach ale juz zrobilem, jeszcze raz dziekuje za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie ma problemu. Cieszę się, że pomogłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:18 |