![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie mogę nigdzie znaleźć jak za pomocą jednego zapytania mysql zmienić dwa pola, aktualnie, gdy w tabeli "table" chcę zmienić dwie wartości, robię tak: CODE (...)mysql_query("UPDATE table SET pole1='wartosc' WHERE costam='jakas wartosc'") (...)mysql_query("UPDATE table SET pole2='wartosc' WHERE costam='jakas wartosc'") Czyli dwa razy - a da się w jednej linijce jakoś? Coś czuję, że tak byłoby szybciej. A przy okazji - czy nazwy pól z jakiegoś powodu warto zamykać w apostrofach? Czyli byłoby SET 'pole2'='wartosc' ? update: a coś widzę, dobrze myślę, że należy odzielić "set" przecinkami, np: mysql_query("UPDATE table SET pole1='wartosc', SET pole2='wartosc' WHERE costam='jakas wartosc'") ? Tak jest prawidłowo? Ten post edytował konrados 4.03.2008, 14:11:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 10 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit nie czaję, jak raz widac wszystkie linijki kodu, a raz jedna i trzeba sobie przewijać ![]() Ten post edytował zakręcony 4.03.2008, 14:18:59 -------------------- Rachunkowość w biurze we Wrocławiu: biuro rachunkowe wrocław, miejca parkingowe przy Okęciu parking Okecie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O rany, wszystko prawie rozumiem, tylko co robią te slashe przed apostrofami ?
![]() Może miało być: CODE mysql_query("UPDATE table SET pole1='wartosc', pole2='wartosc' WHERE costam='jakas wartosc'") ? Edit: OK, już kumam - zamknąłeś wszystko w apostrofach - już wszystko wiem, dzięki ! Ten post edytował konrados 4.03.2008, 14:20:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:12 |