![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Używam przyjaznych url'i. Ładnie mi wszystko śmiga., tylko chciałem zrobić sprawdzenie czy zmienna $url[0] jest liczbą i tu już niestety coś nie działa.
Przy czym jak sobie wyechuję $url[0] to daje mi normalną wartość "5". Inna sprawa, że jak zamiast is_int wstawię is_numeric to przechodzi. Tylko nie rozumiem dlaczego :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to znaczy "coś nie działa?", jakiś błąd? czy wyświetla się poprostu "Nie bardzo" ?
-------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak. Wyświetla się "Nie bardzo.", czyli po prostu if zwraca FALSE, nie uważa zmiennej za int.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sprawdz za pomoca is_numeric() ale ob bierze pod uwage jako licze tez liczby zmiennoprzecinkowe ale nie jestem pewny jak nie masz blad gdzies wczesniej
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie sie wydaje ze jeżeli dajesz mu "5" to on to traktuje jak znak np.
$url[0] = "5"; //da Nie bardzo (FALSE) natomiast $url[0] = 5; //wyswietli liczbe 5 (TRUE) Ten post edytował hondek 2.03.2008, 20:16:38 -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
$url[0] jest równe "czyste" 5 i tu właśnie jest problem :/
|
|
|
![]()
|
|
może spróbuj rzutować tą zmienną w tym warunku (int)$url[0]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Zmienne z adresu traktowane są jak stringi. Wyprzedzając kolejne pytanie czemu is_int" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual działa tak a is_numeric" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual inaczej, zapraszam do manuala.
|
|
|
![]()
|
|
tak wlasnie myslalem...
![]() -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wystarczyło mi pierwsze zdanie. Dzięki ;]
|
|
|
![]()
|
|
twierdziłeś ze to czyste 5...
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ha, no bo to jest czyste 5. Nie wiedziałem, że będzie to interpretowane jako string ;]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:28 |