![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <input type="radio" name="dno" value="1" /> prywatne<br /> <input type="radio" name="dno" value="0" /> publiczne<br /> Szukając na forum jednak niczego nie znalazłem w tym temacie... zabardzo nie wiem jak sprawdzić które pole jest zaznaczone Kod <input type="radio" checked> tak jest zaznaczone tylko jak to sprawdzić przez baze? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak przez bazę?!
W pliku php odczytujesz po prostu $_POST['dno'] i wartość tej zmiennej mówi Ci, które pole jest zaznaczone - jeśli to jest pole prywatne, to w Twoim przypadku ta zmienna będzie mieć wartość 1, jeśli zaznaczone zostało pole publiczne, zmienna otrzyma wartość 0. Oczywiście, musisz przed tymi inputami dodać <form method="post" action="jakisplik.php"> i zamknąć znacznik na końcu. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi mi o przesłanie danych do bazy, tylko odczyt z bazy czy jest 0 lub 1 i pokazanie które pole jest zaznaczone na podstawie danych pobranych z bazy
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to pobierasz z bazy, potem stosujesz mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i odczytujesz na przykład $row['prywatne']:
Coś w tym rodzaju, to $row['prywatne'] zależy oczywiście od tego, jaką nazwę nadasz zmiennej pobierającej rekord z bazy, i jak się nazywa odpowiednia kolumna w tej bazie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
hmm coś takiego?
tylko że nic nie jest wyświetlane Ten post edytował !*! 24.02.2008, 13:05:36 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
No bo widzisz. Jeśli chcesz to tak zrobić, to nie radio tylko checkbox. Pamiętaj, że radio ma tylko jedną możliwą opcję wyboru. A jak zrobisz 3 checkboxy to możesz miec zaznaczone wszystkie, żaden, 1 lub 2, full total wypas. Tutaj zdecydowanie bardziej pasują checkboxy na logikę.
Po drugie to zmień raczej nazwę $zapytanie, bo występuje w dwóch miejscach i jest dość myląca. Skoro nic nie wyświetla, to zrób echo mysql_num_rows($idzdo) i zobacz, czy w ogóle z bazy są wyniki. Ale ten submit na końcu strony to chyba jednak wyświetla? Nie za bardzo widzę inną opcję. Ten post edytował Hazel 24.02.2008, 13:10:20 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
tak submit jest wyświeltany bo znajduje sie poza. Tylko widzisz, checkbox jak sam napisałeś może być zaznaczany kilka razy, radio było dla mnie odpowiednie ponieważ chce aby to wyglądało tak:
Kod []prywatne []publiczne i sprawdzanie z bazy która wartość jest zaznaczona jeśli prywatna to wyglada to tak Kod [x]prywatne []publiczne je śli publiczna to tak Kod []prywatne [x]publiczne z checkbox jest o tyle niewygodnie że moge zaznaczyć Kod [x]prywatne [x]publiczne a to już będzie błedne... Ważne aby była wybrana tylko jedna opcja.. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
No to w takim razie zupełnie inaczej.
Analogicznie dla Jabbera i Tlenu. Musisz se dostosować zmienne $gg['priv'] i $gg['pub'], bo nie wiem czy u Ciebie w bazie 1 oznacza publiczny czy prywatny ![]() Ten post edytował Hazel 24.02.2008, 14:48:06 -------------------- ![]() |
|
|
--!*!-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kod Fatal error: Cannot use assign-op operators with overloaded objects nor string offsets in /var/www/prv.php on line 14 Kod if( (int)$zapytanie['status_gg'] !== 1) $gg['pub'] .= ' checked'; to co jest w tym źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 2 Dołączył: 6.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strzelam, ze nie ma takiego operatora logicznego jak "!==", a jedynie "!=".
|
|
|
![]()
|
|
sprawdziłem też to jednak bład jest nadal
emm możnaby było jeszcze zrobić to na takiej zasadzie
jednak tu też coś jest nie tak... -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:54 |