![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 11 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek fragment kodu.
Kod switch ($active) { case 't': $suf = "AND `towar`.`active`='t'"; break; case 'n': $suf = "AND `towar`.`active`='n'"; break; default: $suf =''; break; } $query1 = "SELECT towar.id, towar.nazwa, towar.cena, towar.nr_katalogowy, towar.opis, towar.small, towar.big, towar.active, towar.dostepnosc FROM `towar`,`towar_dzial` WHERE `towar_dzial`.`dzial_id`=$id AND `towar_dzial`.`towar_id` = `towar`.`id` $suf ORDER BY nazwa"; Kod switch ($active) { case 't': $suf = "AND `towar`.`active`='t'"; break; case 'n': $suf = "AND `towar`.`active`='n'"; break; default: $suf =''; break; } $query2 = "SELECT towar.id, towar.nazwa, towar.cena, towar.nr_katalogowy, towar.opis, towar.small, towar.big, towar.active, towar.dostepnosc FROM `towar`,`nowosci` WHERE towar.id = nowosci.towar_id $suf ORDER BY `nowosci`.`id` DESC"; Mam takie zapytanie query1, dzięki któremu pobieram poszczególne towary z bazy danych oraz drugie query2, za pomocą którego wyświetlam listę wszystkich towarów, które należą do Nowości. I mam jeden problem, jak to uwzględnić w jednym zapytaniu SQL aby towary, które należą do Nowości były wyświetlane na początku listy, a pozostałe pod spodem, tylko w taki sposób aby się nie powtarzały. Nie wiem jak użyć polecenia JOIN, aby to działało jak należy. A może jest jakiś inny sposób? Bardzo proszę o jakąś wskazówkę. Ten post edytował Savage.Mephisto 20.02.2008, 22:56:24 -------------------- Myślisz, że przeżyjesz swoje życie w blasku i chwale...
Lecz jest coś, co zmieni ci cały świat... Szczerość! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastosowanie UNION pozniej GROUP BY po ID ... jedno z wielu rozwiazan, generalnie lepiej by bylo trzymac wszytkie produkty w 1 tabeli dodajac kolumne nowosci do oznacznia
-------------------- tprzybysz.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:26 |