![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W swoim skrypcie użyłem funkcji htmlentities() aby móc wczytać zawartość pliku .txt do <textarea> ( musiałem skorzystać z tej funkcji ponieważ w pliku .txt też mam znacznik <textarea> ). Następnie po przejściu przez formularz muszę zmienić tekst na taki jak był przed użyciem funkcji htmlentities(). Użyłem do tego dwóch funkcji stripslashes() i html_entity_decode() , ale niestety po przejściu przez te funkcje nadal zostają niechciane znaki, np. &_#179; ( bez _ ) zamiast ł , &_#177; ( bez _ ) zamiast ±. Nie mam pomysłu jakiej funkcji użyć aby zamienić te znaki na prawidłowe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie cos używam przed:
A takie coś przy przesyłaniu do zapisu: Kod <script language="javascript"> function zapisz () { var a = document.formal.txt.value; for (var i = 0, chr = '', str = ''; i < a.length; i++) { chr = a.charAt(i); if (chr == '<') str += '&_lt;'; else if (chr == '>') str += '&_gt;'; else if (chr == '"') str += '&_quot;'; else if (chr == "'") str += '&_#039;'; else if (chr == "\\") str += '&_#092;'; else str += chr; } chr = "<? ereg_replace("&([[:alnum:]]*;)", "&_amp;\\1","?>chr<?");?>"; document.formal.txt.value = str; return true; } </script> tylko bez tych _ przy & -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem coś takiego.
Kod $tresc = str_replace("&_#161;", 'ˇ', $tresc); $tresc = str_replace("&_#198;", 'Ć', $tresc); $tresc = str_replace("&_#202;", 'Ę', $tresc); $tresc = str_replace("&_#163;", 'Ł', $tresc); $tresc = str_replace("&_#209;", 'Ń', $tresc); $tresc = str_replace("&_#166;", '¦', $tresc); $tresc = str_replace("&_#172;", '¬', $tresc); $tresc = str_replace("&_#175;", 'Ż', $tresc); $tresc = str_replace("&_#177;", '±', $tresc); $tresc = str_replace("&_#230;", 'ć', $tresc); $tresc = str_replace("&_#234;", 'ę', $tresc); $tresc = str_replace("&_#179;", 'ł', $tresc); $tresc = str_replace("&_#241;", 'ń', $tresc); $tresc = str_replace("&_#182;", '¶', $tresc); $tresc = str_replace("&_#188;", 'Ľ', $tresc); $tresc = str_replace("&_#191;", 'ż', $tresc); dziurson, dzięki za podpowiedź, twój kod jest trochę niezrozumiały dla mnie, dlatego napisałem swój. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah, było mówić że chciałeś zamieniać polskie znaki
![]() Mój kod służy do poprawnego wyświetlenia pliku (czy to html czy to php czy innych) w polu textarea. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:20 |