![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam 2tyg wolnego i chciałbym nauczyc sie przynajmniej podstaw PHP. Jeśli ktoś mógłby mi dac jakieś wskazówki, by zrobic cos takiego: Strona index.php na której wyswietlało by newsy Strona newsy.php w której trzeba by było wpisać newsa do formularza, który wygladałby tak: Tytuł: Treść: źródło: Po kliknięciu OK na stronie index.php pojawiłby sie ten news. Prosze o wskazówki jak cos takiego zrobic. Wydaje sie proste ale ja niewiem jak. Jesli ktos bylby tak mily mógłby to napisać i wszystko mi wytłumaczyc. Pozdrawiam, conix -------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
Jeśli nie pomogłem kliknij na Pomógł |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytałem kilka kursów, lecz nic mi nie dały. Wole przyjżec sie gotowemu prostemu kodowi.
-------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od tego sa przyklady w kursach. Najlepszy sposob to czytanie manuali itd i kombinowanie samemu. Jezeli ktos Cie poprowadzi za raczke co i jak masz robic, to nie za wiele sie nauczysz...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 4 Dołączył: 6.02.2008 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
1.Zrób Tabele w bazie...
2.Zrób plik który się z nią połączy... 3.Zrób plik ktory dodaje rekordy do tabeli przez formularz. 4.Do tego zrub plik ktory wyświetla rekordy z tabelii.. 5.jak zrobisz troche kodu to pokaż...Pomozemy... Jak chcesz iśc naprawde na łatwizne to wejdz na Mój skrypt newsów Ten post edytował Rash 10.02.2008, 11:26:52 |
|
|
![]()
|
|
Najpierw zrobilem news-system z jakiejs strony. Wszystko dzialalo, ale sam tez chcialem napisac. Przyjzalem sie kodowi i zaczelem cos tam pisac. Oto moje pliki:
Formularz: Cytat <HTML> <body> <HEAD> <TITLE>Dodaj news'a</TITLE> </HEAD> <h2>Dodawanie newsa:</h2> <form action="dodaj1.php" method=post> tytuł: <input type="text" name="tytul"> <br/><br/>treść: </br><textarea name="tresc" rows="20" cols="50"></textarea> <br/><br/><input type="submit" value="OK"></form> </html> </body> Plik wyswietlajacy newsy: Cytat <? mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'); mysql_select_db(newsy); $query = mysql_query("select * from news where id='$id?'"); $rekord = mysql_fetch_array($query) $wyswietl_news .= '<h3>'$tytul'</h3><h1> '$data' </h1><br><b> '$tresc'</b>'; echo '$wyswietl_news ; I plik ktory sie wyswietli po dodaniu newsa: Cytat <?php mysql_connect('localhost', 'root' , 'krasnal'); mysql_select_db("newsy"); $query = mysql_query("insert into newsy values('', '$tytul', '$tresc', now() )"); echo 'Dziękujemy za dodanie newsa'; ?> No i mam problem :/ W pliku ktory ma wyswietlic news jest nastepujacy blad: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in c:\usr\krasnal\www\conix\test.php on line 6 -------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 9.04.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in c:\usr\krasnal\www\conix\test.php on line 6
-------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 9.04.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no tak. Ślepy jestem. Nie łatwiej zrobić to tak?
|
|
|
--Ureus-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Brak średnika. |
|
|
![]()
|
|
Niestety :/
Parse error: syntax error, unexpected T_ECHO in c:\usr\krasnal\www\conix\test.php on line 6 -------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
|
|
![]()
|
|
No... zapomniałem o jednym średniku... ale takie błędy chyba już można samemu zauważyć prawda?
|
|
|
![]()
|
|
Ok, byl jescze blad, ale sobie poradziłem. Dziekuje wszystkim za pomoc
![]() -------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest źle:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:21 |