![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam małe (niemałe) utrapienie, ponieważ próbuję napisać fragment kodu w samym JS, który będzie ukrywał i pokazywał warstwę, wiem to już było, ale nie znalazłem nigdzie tego czego potrzebuję, czyli grafiki zamiast buttona. Grafika po kliknięciu: 1. zmieni się w drugą (rotacja grafik JPEG: "pokaż" i "ukryj") 2. zmieni widocznośc warstwy. Nie proszę o cały kod, chociaż o pomoc, nakierowanie. Z góry dziękuję ![]() Ps. We właściwym dziale ja to napisałem? Ten post edytował JusticeItself 2.02.2008, 12:39:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z grafiką robi się analogicznie:
W funckji_ukrywajcej musisz dodać linijki:
a w fun. pokazujacej:
1. To może być pomocne: http://forum.php.pl/index... 2. inline można zamienić na block; w zależności od potrzeb. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah, no tak, ale nie wspomniałem, że na stronie będzie zawsze niewiadoma liczba tych elementów (grafika + poniżej pole z zawartością ukrytą), jeśli będzie 5 takich zestawów, to 5 razy powtórzy się ID grafik i warstw do ukrycia. Od razu napiszę, że chcę to zamontować jako znacznik ukrywajacy treść w poście w systemie forum IP.Board.
Ten post edytował JusticeItself 2.02.2008, 15:24:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to obrazki maja tak wygladac w kodzie:
gdzie N zastępuje liczba od 0 w górę. To wstawianie liczb trzeba zrealizować oczywiście w kodzie php. Linijki w kodzie funkcji pokazujacej:
Dla drugiej funkcji analogicznie. Dodatkowo funkcja ukrywająca i fun. pokazująca muszą przyjmować parametr numer. Przykład:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To wstawianie liczb trzeba zrealizować oczywiście w kodzie php. A po co, jeśli doskonale poradzi sobie z tym JS? Jeśli korzystasz z jakiegoś frameworka w JS, to będzie prościej, ale ogólna idea: Przechodzisz przez tablicę z obrazkami (document.images) i za pomocą jakichś warunków (np. indexOf dla ID, klasy, czy czego tam jeszcze chcesz) sprawdzasz, czy to ten obrazek, co trzeba. Potem, kawałek kodu: Obrazki mają nazwy - załóżmy - obrazek_1, obrazek_2. W pętli sprawdzasz, czy id obrazka ma frazę obrazek_1. Jeśli nie, to continue, a dalej: Kod document.images[i].onclick = function(){ funkcja_ukrywajaca_warstwe(this.id.split('_')[1]); } Pisane z palca, ale nie trzeba maltretować PHP. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:36 |