![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla jednych to się może wyda dziwne i oczywiste ale jednak ja nie widzę w tym kodzie czegoś co by mogło być nie tak:(
Głównie chodzi mi o _set no bo zamieściłem tam instrukcje, a raczej przepisałem gotowy przykład z podręcznika, i według mnie ma to działać na takiej zasadzie, że gdy chcemy zmienić wartość atrybut z poza klasy to instrukcja sprawdza czy nowa właściwość żeczywiście dotyczy tego atrybutu i czy jest liczbą w przedziale 0..100, no i po za klasą zrobiłem sobie mały test tego. Czyli tworze obiekt, później sprawdzam wartość atrybutu, jest to oczywiście 6 tak jak ustawiłem w klasie, no ale zaraz potem zmieniam wartość atrybutu na 101 i znowu sprawdzam wartość atrybutu, i zamiast pokazać błąd to wyświetla atrybut z nową wartością przekraczającą ustawiony zakres :/ no chyba, że to wszystko źle zrozumiałem i to tak ma właśnie działać :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
__set i __get są używane dla atrybutów których nie ma w klasie. Jeżeli klasa ma jakiś atrybut, to jest on po prostu używany.
Poza tym, masz jeszcze jeden błąd: zamiast $nazwa = 'atrybut' powinno być $nazwa == 'atrybut' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten warunek jest zawsze spełniony bo użyłeś operatora przypisania = zamiast operatora porównania ==, popraw:
nawiasy dodałem dla podniesienia czytelności. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki panowie, ale mam jeszcze jedno pytanko, a chyba szkoda zakładać kolejny temat, no więc mam pewien kod, ale umieszczę tylko wycinki:
i to jest kod tak samo z podręcznika, mam taki problem, że gdzieś w tym drugim mam błąd bo nie chce mi ustawić tego tak jak mam w <style> opisane, nie wiem już jak to ma być, tak jak wyżej jest w podręczniku i nie jest to dobrze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę nieuważnie przepisujesz... tutaj:
Kod p {color: black; font-size: 12pt; text-align: justify; font-family: arial.sens-serif) źle zamknąłeś znacznik - ) zmiast } i zamieniłeś spacje na . powinno być: Kod p {color: black; font-size: 12pt; text-align: justify; font-family: arial sens-serif} natomiast tutaj: Kod a:link.a:visited.a:active {color: white} "posklejałeś" kilka znaczników (gdzieś przepadły ci przecinki i odstępy - zamienione na .), powinno być: Kod a:link, a:visited, a:active {color: white} a na koniec zauwazyłem, że wszędzie jest: Kod Font-family: arial.sens-serif ZAMIAST font-family: arial sens-serif więc kolego - albo nie rozróżniasz separatorów przy przepisywaniu, albo ta książka nadaje sie na podstawkę pod kubek z kawą... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:08 |