![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jacuś, spoko, tylko co się dzieje?
![]() -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam zapomnialem.
W aktualizacji profilu mam opcje wyboru zainteresowania. Jednak jeśli zaznaczy się kilka opcji to i tak zostaje dodana do bazy jedna a nie np.3 Co zrobić by dodawało tyle ile zostało zaznaczonych? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie konstrukcja tabeli Ci na to nie pozwala.
Do każdego usera możesz wstawić jedną wartość hobby. Tylko jedną. Rozwiązania masz 2: 1) Decydujesz się na tylko jedno hobby. Wówczas zamiast checkboxów dajesz radioboxy. 2) Robisz do hobby dodatkową tabelę: | user_id | hobby| - w takiej tabeli możesz w 3 różnych rekordach mieć różne hobby przypisane do jednego usera. A co do korzystania ze zmiennych. Zamiast: zrób: a na początku pliku wywal:
Zobaczysz, w jaki sposób wartości z checkboxów są przesyłane. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Ok dziękuje.Popracuje nad tym i wrazie czego zapytam ponownie:)
Wracam bo nie mogę sobie z tym poradzić Mam
Po daniu tego na poczatek
mam
Do bazy dodaje jedno tylko nawet jeśli są zaznaczone 3.Jak zmienić zapytanie do bazy żeby dodawało wszystkie 3.Naprawde trzeba tworzyć nową tabele?Jeśli tak to jakie przypisać nazwy polom?Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Można przecież korzystać z explode a w polu wpisywać kilka zainteresowań po spacji albo przecinku w formie 2,6,8 i wtedy dać $zainteresowania = explode(',',$row[zainteresowania])
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak. Nie pomyślałem
|
|
|
![]()
|
|
Można to jakoś inaczej zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3.Jak zmienić zapytanie do bazy żeby dodawało wszystkie No ale jak chcesz do jednego pola dodać różne wartości...? 3.Naprawde trzeba tworzyć nową tabele?Jeśli tak to jakie przypisać nazwy polom? Ja bym to tak zrobił... Grzyw napisał ci co i jak... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja bym to tak zrobił... Grzyw napisał ci co i jak... Ale napisałem że mam z tym problem. ![]() Już zrobiłem. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Ale napisałem że mam z tym problem. ![]() Ale z czym dokładnie...? tabelę chyba sobie potrafisz dodać...? Ja bym osobiście dodał jeszcze tabelę z danymi o poszczególnych hobby:
Formularz bym wyświetlał dynamicznie:
Dzięki temu możesz w przyszłości bardzo łatwo dodać dodatkowe hobby bez poprawiania każdego skryptu... Wystarczy do tabeli dodać kolejny rekord i tyle... Teraz robisz sobie:
Powyższy kod jest 'inteligentny'... czyli działa też kiedy użytkownik odznaczy dane hobby, wtedy dane są usuwane... Uwaga: nie sprawdzone w praniu... ![]() Heh... taka pierdółka a ile kodu... ![]() Ten post edytował nowotny 2.02.2008, 23:31:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:49 |