Postanowiłem stworzyć system tagów w newsach. Mam w formularzu pola wielokrotnego wyboru i potem te które są zaznaczone łącze do jednej zmienej w taki sposób $z = "".$tag1." , ".$tag2.""; i to dodaje do bazy danych. Problem mam w edycji, gdy chce aby te które są wybrane były od razu zaznaczone.
Gdy jest jeden tag wszystko jest OK, a gdy jest więcej już nie, bo nie wiem jak po rozdzieleniu za pomocą explode() wykonywać sprawdzać czy id tagu jest równy cześci zmiennej pobranej z bazy danych. (Może to napisałem troche nie jasno

)
<?php
echo "<br /><table><tr><th colspan=\"8\">Wybierz tagi</th></tr>\n"; $zapytanie_tags = "SELECT id_tag, nazwa FROM tagi ORDER BY nazwa ASC";
$check_tags = mysqli_query
($mysql, $zapytanie_tags) or
die ('Zapytanie: '.$zapytanie_tags.' ---blad:'.mysqli_error
($mysql)); $ile_tagow = mysqli_num_rows($check_tags);
$z = 3;
$n = 4;
$znaki = strlen($row['tagi']); $znaki = $znaki / 2;
$tag = explode(' , ', $row['tagi']);
for($i=0; $i<$ile_tagow; $i++)
{
$x = $i;
$rekord2 = mysqli_fetch_assoc($check_tags);
if($rekord2['id_tag'] == $row['tagi'])
{
if($x%$n)
{
if($x%$z)
{
echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n"; }
else
{
echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td></tr>\n"; }
}
else
{
echo "<tr><td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"></td><td>".$rekord2['nazwa']." </td>\n"; }
}
else
{
if($x%$n)
{
if($x%$z)
{
echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n"; }
else
{
echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td></tr>\n"; }
}
else
{
echo "<tr><td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n"; }
}
}
?>
Oto fragment kodu
Ten post edytował henio 25.01.2008, 14:56:35