![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm,
mam problem z napisaniem zapytania ,może ktoś mi coś podpowie:)? Mam tabelę:
Chcę wypisać z niej ostatnie np. 20 pomiarów dla okleslonego id_pacjenta, więc robię:
z tym nie mam problemu. Problem pojawia się gdy chcę znaleźć MIN(), MAX() lub AVG() z pośród tych 20 wyników zwróconych przez przytoczone zapytanie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić? pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem pojawia się gdy chcę znaleźć MIN(), MAX() lub AVG() z pośród tych 20 wyników zwróconych przez przytoczone zapytanie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić? Myślę, że powinieneś np. zainteresować się takim selectem:
potem to przypisać jakiejś zmiennej np.:
Na koniec...
Powinieneś dostać maks. liczbę z danej kolumny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już sobie poradziłem, dzięki za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rozwiązanie było niezwykle prost ale zapomniałem że jak się stosuje pod zapytania:)
można to zrobić stosując pod zapytanie:
AVG jest liczone oczywiście dla iluś tam wyników (czyli w jakimś okresie czasu) naromiast dla min lub max można wyciągnąć datę kiedy taki wynik został zanotowany np. dla max():
nie jest to doskonałe rozwiązane, gdyż jeśli wśród tych 20 wyników będzie kilka o takiej samej wartości maksymalnej to zostanie zwrócona data i godzina wykonania aby jednego z nich. pozdawiam |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:27 |