![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2007 Skąd: Gorlice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem skrypt który wczytuje pliki z katalogu i potem je wyswietla w tablic np 5 kolumnowej. W jednej pętli funkcja ma sprawdzać czy dany plik istnieje jeżeli nie to nie nie wyswietla odpowiedniej tresci. Wszystko pliki ładnie wyswietla no ale cóż z tego jak ten skrypt działa tak jakby nie było w niej funkcji file_exist
poniżej na zdjęciu jest zrobiony screen wyswietlanej pętli. Jeśli nie zrozumiale to napisałem, to powiem tak że nieche aby sie wyświetlały te ostatnie trzy puste okienka w których juz niema zdjęć. Jeśli ktoś wie w czym jest problem to prosze o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 1 Dołączył: 28.09.2007 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziwne to, na pierwszy rzut oka nie widzę błędu, ale spróbuj zastąpić "$path$lista[$i]" we wszystkich stringach czymś takim "$path{$lista[$i]}".
z tego co wiem pominięcie nawiasów klamrowych przy umieszczeniu elementu tablicy w znakach "" jest błędem składni i w najlepszym razie da jakiś error, a w najgorszym nie będzie działać... pomogło? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2007 Skąd: Gorlice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety nie pomogło ;/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na starcie - sam budujesz tablicę $lista - na podstawie zawartości plików w pewnym katalogu... więc prosty wniosek że WSZYSTKIE pliki w tej tablicy istnieją...
dalej - sprawdzasz warunek file_exists() w pętli po wszystkich elementach $lista - wniosek - warunek ZAWSZE będzie spełniony, więc nie ma sensu go stosować... (no chyba że ręcznie kasujesz te pliki w trakcie wykonywania skryptu...) podobnie bez sensu jest wstawianie w tej pętli dwa razy $i++ i raz $i-- (spokojnie wystarczy raz $i++)... więc gdzie leży twój problem ![]() otóż budujesz listę plików z jednego katalogu... "$patch$lista..." ale miniaturki zdjęć wyświetlasz z zupełnie innego katalogu... "$path$mini$lista..." najwyraźniej w obu katalogach są różne pliki (dokładniej różne listy plików) najciekawsza jest jednak ta linijka: for ($j=0; $j<$gkolumny; $j++) nie wiem czego oczekujesz, ale na pewno nie odpowiada ona za wyświetlenie fotek w kilku kolumnach, jest zupełnie zbędna, a to że masz dobry rezultat na ekranie to przypadek - najwyraźniej $gkolumny=1 porada - odczytaj $lista na podstawie zawartości katalogu miniaturek, wywal tą zbędna pętlę, wywal niepotrzebny już warunek i będzie cacy ![]() powodzenia. Ten post edytował nevt 16.01.2008, 21:08:06 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
OK wielkie dzięki teraz smiga wszystko łądnie
![]() Mam jeszcze takie pytanie bo niewiem jaką funkcje albo cos użyć do tego. Chce aby miniaturka nie była rozciągana do brzegów tabeli tylko aby była wyświetlana w oryginalnym rozmiarze ale żeby wyświetlało ją w tabeli o danym rozmiarze. heh chyba znowu namieszałem, ale moze obrazek poniżej przedstawi o co mi chodzi. Po lewej stronie wyświetla obrazek dopasowany do brzegów a po prawej stronie zrobiłem tak jakbym chcial zeby wyświetlało. Jak ktos wie jak to zrobić to prosiłbym o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast
stosuj powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:57 |