![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.....
Mam problem bo w IE Działa poprawnie a w mozilli niechce. Zobaczcie: http://l2c6.no-ip.org/7 Html: Kod <div id="strona"> <div id="heder"></div> <div id="heder1"></div> <div id="ccc"></div> <div id="ddd"> <div id="tabela1"> <div id="menu1"><div class="menu">MAIN MENU</div></div> <div id="menu2"></div> <div id="menu3"> <div id="menuuu"> <div class="efekt"><div id="tekst1">Strona Główna</div></div> <div class="odstep"></div> <div class="efekt"><div id="tekst1">PSO</div></div> <div class="odstep"></div> <div class="efekt"><div id="tekst1">Wymagania</div></div> <div class="odstep"></div> <div class="efekt"><div id="tekst1">Matura</div></div> <div class="odstep"></div> <div class="efekt"><div id="tekst1">Różne</div></div> <div class="odstep"></div> <div class="efekt"><div id="tekst1">ZSEE</div></div> </div> </div> <div id="menu4"></div> </div> <div id="tabela2"> <div id="tekst_t2"> Witamy! <br/><br/> Serwis ten poświęcony jest zagadnieniom matematyki.<br/><br/> Znajdziesz tu niezbędne informacje dotyczące m.in.: egzaminu maturalnego, przedmiotowego systemu oceniania, kryteriów wymagań itp.<br/><br/> Serdecznie zapraszamy! </div> </div> <div id="tabela3"> <div id="menu1_t3"><div class="menu_t3_2">Realizujemy Program</div></div> <div id="menu2_t3"></div> <div id="menu3_t3"> <br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/> </div> <div id="menu4_t3"> </div> </div> <div id="eee"></div> </div> CSS: Kod #strona {
margin : 0 auto; padding : 0px; width : 807px; } #tekstsrodek { position: relative; top:5px; left:200px; width : 400px; } #heder { list-style: none; margin : 0 auto; border : none; padding : 0px; width : 807px; height: 78px; background: url('images/1.jpg'); } #heder1 { top:78px; list-style: none; margin : 0 auto; border : none; padding : 0px; width : 807px; height: 169px; background: url('images/2.jpg'); } #ccc { top:247px; list-style: none; margin : 0 auto; border : none; padding : 0px; width : 807px; height: 51px; background: url('images/3.jpg'); } #ddd { top:337px; list-style: none; margin : 0 auto; border : none; padding : 0px; width : 807px; background: url('images/4.jpg'); } #eee { list-style: none; margin : 0 auto; border : none; padding : 0px; width : 807px; height: 70px; background: url('images/5.jpg'); } #menu1 { left:29px; top:0px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 31px; background: url('images/m.jpg'); } #menu2 { left:29px; top:2px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 8px; background: url('images/m2.jpg'); } #menu3 { left:29px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; background: url('images/m3.jpg'); } #menu4 { left:29px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 8px; background: url('images/m4.jpg'); } #tabela1 { position: relative; float: left; left:0px; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 190px; } #tabela2 { position: relative; float: left; left:1px; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 423px; } #tabela3 { position: relative; float: left; left:1px; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 190px; } #tekst_t2 { position: relative; top:2px; left:5px; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 415px; } #menu1_t3 { left:5px; top:0px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 31px; background: url('images/m.jpg'); } #menu2_t3 { left:5px; top:2px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 8px; background: url('images/m2.jpg'); } #menu3_t3 { left:5px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; background: url('images/m3.jpg'); } #menu4_t3 { left:5px; position: relative; list-style: none; border : none; padding : 0px; width : 158px; height: 8px; background: url('images/m4.jpg'); } .menu_t3_2 { position: relative; top:9px; text-align:center; color:#fff; font-weight:bold; } #menuuu { position: relative; top:1px; margin : 0 auto; width: 143px; } .efekt { position: relative; top:2px; width: 143px; height: 20px; color: #000000; background-color: #8c8c8c; } .efekt:hover { position: relative; top:2px; width: 143px; height: 20px; color: #FFFFFF; background-color: #292931; } #tekst1 { position: relative; top:3px; left:5px; } .odstep { width: 143px; height: 1px; } .menu { position: relative; top:9px; text-align:center; color:#fff; font-weight:bold; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w stylach #ddd, #ddd, #menu3 i #menu4 musisz dodać float:left....
poza tym masz mnóstwo błędów w kodzie... np. nie możesz pisać 10x <div id="tekst1"> - id może być tylko jedno w dokumencie... powinno być <div class="tekst1"> (wtedy w definicji stylów stosujesz .tekst1 zamiast #tekst1)... podstawy się kłaniają... pomagam tylko dlatego, że mam sentyment do szkoły którą sam skończyłem... pozdrawiam ![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat w stylach #ddd, #ddd, #menu3 i #menu4 musisz dodać float:left.... lub dodaj do #ddd clear: both jak dalej stopka nie bedzie na swoim miejscu... Cytat poza tym masz mnóstwo błędów w kodzie... a co autor tematu chce mieć stronę zgodną ze standardami czy chce rozwiązać problem stopki? Cytat np. nie możesz pisać 10x <div id="tekst1"> - id może być tylko jedno w dokumencie... powinno być <div class="tekst1"> (wtedy w definicji stylów stosujesz .tekst1 zamiast #tekst1)... id może być tylko jedno? a ja myślałem, że tylko nazwy warstw powinny być różne, na żadnej stronie nie znajdziesz żeby była jedna warstwa a reszta to będą klasy warstw Cytat podstawy się kłaniają... z tym to się zgodze i jeszcze jedno nie bądź taki jakbyś wszystkie rozumy pozjadał bo uwierz mi, że nie zabłysnąłeś zbyt obszerną wiedzą... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolego d4nny
Cytat lub dodaj do #ddd clear: both jak dalej stopka nie bedzie na swoim miejscu... nie gdybaj - ja swoje propozycje zmian sprawdziłem zanim umieściłem post na forum - i są wystarczające... Cytat a co autor tematu chce mieć stronę zgodną ze standardami czy chce rozwiązać problem stopki? błędy w składni lub w semantyce HTML często prowadzą do nieprzewidywalnych problemów z właściwym wyświetlaniem układu strony... Cytat id może być tylko jedno? a ja myślałem, że tylko nazwy warstw powinny być różne, na żadnej stronie nie znajdziesz żeby była jedna warstwa a reszta to będą klasy warstw to był skrót myślowy - pisząc 'jedno id' miałem na myśli że nie wolno powtarzać takiego samego identyfikatora - każdy element może mieć przypisane UNIKALNE id... Cytat z tym to się zgodze i jeszcze jedno nie bądź taki jakbyś wszystkie rozumy pozjadał bo uwierz mi, że nie zabłysnąłeś zbyt obszerną wiedzą... jesteś bez powodu i nieuprzejmy i złośliwy - to nie twój wątek - nie do ciebie były adresowane uwagi - myślę, że autor wątku spokojnie sobie poradzi bez adwokata... Ten post edytował nevt 31.12.2007, 14:29:36 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki... dodałem:
Kod float:left; do: Kod #ddd, #menu3, #menu4 i #eee i wszystko jest ok ![]() Mam pytanko co do: Cytat nevt .... poza tym masz mnóstwo błędów w kodzie... np. nie możesz pisać 10x <div id="tekst1"> - id może być tylko jedno w dokumencie... powinno być <div class="tekst1"> (wtedy w definicji stylów stosujesz .tekst1 zamiast #tekst1)... Nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem... z tego co napisałeś wyciągłem że moge stosować <div id="xxxx"> tylko jeden raz w całym dokumencie... |
|
|
![]()
|
|
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no d4nny jesteś bogiem, co nie nevt
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:15 |