![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam dopier zaczynam swoją przygodę z php i mam pewien problem.
Chciałem zrobić coś takiego że wybierasz sobię liczbę od 1 do 100 i komputer losuje jedną z nich zadaniem odwiedzającego jest odgadnięcie tej liczby w jak najmniejszej liczbie prób i mam problemy z tym aby komputer zapamiętywał liczbę na kolejne zgadywanie. oto mój kod;
Chciałem jeszcze żeby za każdą próbą zgadnięcia cyfry do $wynik dodawał się 1 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane na szybko i nie wiem czy będzie spełniało swoją rolę
![]()
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest błąd w 10 linijce czyli
session_start(); www.margonem.cal.pl I wydaje mi się że jeszcze tutaj trzeba coś zmienić echo 'Jeśli chcesz grać dalej wpisz liczbę od 1 do 100 </br><form action="losowanie.php" method="post"> <input type="text" name="twoja" size="10" maxlength="4"><br> <br> <input type="submit" value="ok"> </form><br/><br/>'; Ponieważ po wywołaniu tego komputer odświeża stronę i losuje od nowa liczbę. Ten post edytował ppx 23.12.2007, 23:45:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest błąd w 10 linijce czyli session_start(); www.margonem.cal.pl No tak zapomniałem dopisać "session_start()" musi znajdować się przed wysłaniem nagłówków czyli najlepiej umieścić "session_start()" w drugiej linijce zaraz po "<?php":
EDIT: Aha zmień "losowanie.php", na swoje "cos.php", bo nie zadziała ![]() Nie powinien losować już kolejnej liczby, sprawdź.. Ten post edytował sniezny_wilk 23.12.2007, 23:47:02 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
tak wyglada poczatek pliku. a podmienilem nazwy tytlko tutaj zle skopiowalem //edit ok dalem to sesion przed html i zadziałało wielkie dzieki //edit ja mam jeszcze takie pytanie jak zrobić że gdy ktoś wyłączy lub da wstecz sesja się zakonczyła teraz mam tak
Ale sesja sie kończy gdy odgadniesz liczbę. Ten post edytował ppx 24.12.2007, 01:04:34 |
|
|
![]()
|
|
Hmm.. jeśli klikniesz wstecz, wczytywana jest poprzednia strona bez odświeżenia, więc z poziomu PHP raczej tego nie zrobisz. Dlaczego chcesz, aby po naciśnięciu wstecz sesja była niszczona ? Możesz napisać, że jak ktoś odgadnie liczbę, żeby klikną w link, w linku dasz adres np do "strona.php?akcja=niszcz", potem w kodzie sprawdzasz wartość zmiennej $_GET["akcja"] i jeśli równa jest "niszcz", niszczysz sesję. Możesz też dodać jeszcze jedną zmienną sesyjną odznaczającą czy ktoś odgadł np. "$_SESSION["odgadnieta"]" i ustawiać TRUE, jeśli odgadł i FALSE jeśli nie. Potem za każdym razem sprawdzać, czy użytkownik odgadł liczbę jeśli tak wypisać komunikat, że już odgadł liczbę i że zostanie wylosowana kolejna liczba. Efekt będzie taki, że jeśli nawet użytkownik cofnie się w przeglądarce to i tak po wpisaniu liczby będzie sprawdzone czy już jej nie odgadł.
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Witam ja mam takie pytanie bo pracuje teraz nad rankingiem i gdy ktos odgadnie wynik i chce się zapisać do rankingu to do bazy danych wpisuje mu że liczbę odgadł za 0 ruchami
Oto kod tej części gra.php
dodaj.php
Ten post edytował ppx 27.12.2007, 09:41:56 |
|
|
![]()
|
|
gra.php
Edit: ewentualnie:
Źle wpisałeś zmienną w string ![]() Ten post edytował sniezny_wilk 27.12.2007, 09:46:34 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:55 |