![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 26.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak rozpoznać po stronie skryptu, przy pomocy której akcji został wykonany skrypt POST czy GET? Nie wiem jak usunąć temat, bo nie muszę w sumie wiedzieć która metoda jest przesłane bo mogę sprawdzic z NULL i już |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 2 Dołączył: 10.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli POST, to w skrypcie strony musi się znaleźć: <form action=blabla.php method=post> a, jeśli GET to w adresie masz jakieś zmienne, np. www.blabla.pl/index.php?zmienna=2. Proste. Pozdro ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 26.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mnie nie zrozumiałeś, nie chodzi o to jak ja mam to rozpoznać tylko skrypt, bo ja wiem czym to się różni, a np:
1. raz wywołuje <form action="search.php"> ....... i wiem, że to jest POST 2. a raz <a href="search.php?param=dasda">das</a> - wiem, że to GET i teraz chcę by search.php rozpoznał która metoda do wykonywała |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś mi się wydaje, że próbujesz zrobić coś na około. Możesz powiedzieć do czego jest Ci to potrzebne? Może jest inne rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież to proste, widzę że przekazujesz jakiś parametr param, więc w skrypcie zrób tak,
powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
-zzz- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
przecież to proste, widzę że przekazujesz jakiś parametr param, więc w skrypcie zrób tak,
powodzenia. No właśnie tak postąpiłem, sprawdzam poprostu czy wogóle jest coś przekazane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie tak postąpiłem, sprawdzam poprostu czy wogóle jest coś przekazane to w takim razie w czym problem? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Typ żądania (GET/POST) można to odczytać z $_SERVER["REQUEST_METHOD"]. Jeżeli to nie zadziała, przejrzyj informacje wyświetlane przez phpinfo() - może tam znajdziesz coś innego.
Ten post edytował SirZooro 14.12.2007, 17:36:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Typ żądania (GET/POST) można to odczytać z $_SERVER["REQUEST_METHOD"]. Jeżeli to nie zadziała, przejrzyj informacje wyświetlane przez phpinfo() - może tam znajdziesz coś innego. Dziękuje, no i oto mi chodziło:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:39 |