![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z nudow wymyslilem, ze napisze sobie skrypcik zapisujacy do bazy danych takie informacje jak: - ip - host - user_agent - time - date przy tym chce, zeby skrypt zanim dopisze te dane do bazy danych, sprawdzil czy ip i host klienta juz nie znajduja sie w bazie i jesli juz sa, to nie dopisuje danych po raz kolejny. moj problem polega na tym, ze nie bardzo wiem jak to zrobic, zeby skrypt najpierw sprawdzal czy w bazie istnieje juz taki ip, no i co zrobic w przypadku, kiedy w bazie jeszcze nie ma zadnego wpisu ![]() dodam, ze nie zalezy mi na podawaniu gotowego kodu, a raczej nakierowania mnie w jaki sposob mozna to rozwiazac ![]() wiem, ze temat moze wydawac sie blachy, ale dawno juz nic nie pisalem w php i po prostu widze, ze za duzo kombinuje, a pewnie mozna to rozwiazac w dosc prosty sposob ![]() pozdrawiam i czekam na wskazowki ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... sam sie dopiero ucze, ale duzo czytam i widzialem rozne skrypty wiec moze i pogoe dobrze...
1. to musz miec w bazie jeszcze pole ip,host, abo tabele ktora bedzie je przechowywac. 2. no wiec sprawdzasz czy dane ip,host juz jest w bazie. 3. jak jest to cos tam 4. jak nie to pozwlasz na dodanie usera 5. no i oczywiscie odrazu muszisz dodawac ip/host usera ktory sie rejestruje(loguje) chyba tyle.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baze danych juz mam utworzone. w bazie mam takie pola:
id - int (255) autoincrement ip - varchar(255) host - varchar(255) browser - varchar(255) time - time date - date wszystkie pola maja wartosc not null. nie wiem czy dobrze ustawilem wlasnosci tych pol, wiec w razie czego prosze mnie poprawic ![]() i teraz jak to roziwazac zeby porownac ip w bazie z obecnym ip, ktore sie odwoluje do skryptu ![]() to co pomoze mi ktos z tym ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapewne będziesz potrzebował czegoś takiego jak $_SERVER, co to sprawdzenia czy dany ip jest w bazie wystarczy zwykły select. Poczytaj tez o typach pól w mysql, a jak się rozbujasz to i o optymalizacji tabel. Przykład: ile znaków ma IP ? a ile znaków możesz przechowywać w polu varchar(255) ?
pozdr -------------------- awake
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:44 |