![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem. Rzecz dotyczy instalacji na systemie Linuxowym
Z jendej strony w dokumentacji PostgreSQLa pisza, ze moze go zainstalwoac kazdy nie majac prawa administratora systemu, a z drugiej strony w opisie instalacji pojawiaja sie polecenia tworzenia nowego uzytkownika systemu (co przeciez moze zrobic tylko root). Wiec czy da sie zainstalwoac postgresa bez praw roota? a drugi aspekt, ktory wiaze ise z pierwszym: czy mozliwe jest zainstalwoanie na jednym koncie Linuxowym (nie jestem adminem) Postgresa, zebym mogl jednoczesnie startowac serwer i byc uzytkownikiem bazy? licze na szybka odpowiedz, gdyz zalezy mi na czasie z gory dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie robilem tego nigdy z nie-roota, ale z twojego opisu wynika ze sie da:
Cytat z drugiej strony w opisie instalacji pojawiaja sie polecenia tworzenia nowego uzytkownika systemu A czym sie rozni user postgres od usera JanKowalski? Tylko tym ze nie jest root'em, wiec mozesz uzyc swojego konta do uruchamiania PG (oczywiscie nie jest to zalecane rozwiazanie itd... ale sie da) Cytat czy mozliwe jest zainstalwoanie na jednym koncie Linuxowym (nie jestem adminem) Postgresa, zebym mogl jednoczesnie startowac serwer i byc uzytkownikiem bazy? Tak -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:55 |