![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dopiero zaczynam przygode z php, ksiazki dopiero ida ![]() Do zapisu Kod <html> <head> <link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css"> </head> <body> <? $pole1 = $_POST['pole1']; $pole2 = $_POST['pole2']; $pole3 = $_POST['pole3']; if(empty($pole1) and empty($pole2) and empty($pole3) ) { echo "<div class=form>".'<form action="" method="post"> <input type="text" name="pole1" style="width: 200px; 100px;" /> <textarea name="pole2" style="width: 200px; height: 100px;"> </textarea> <input type="text" name="pole3" style="width: 200px; 100px;" /> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form>'."</div>"; } else { $zm1=strlen($pole1); $zm2=strlen($pole2); $zm3=strlen($pole3); // echo ("$zm1"."$zm2"."$zm3"); if ($zm1 > 100 || $zm2 > 5000 || $zm3 > 100) { echo "W jednym z pol jest za dużo znaków"; echo "Wróć ponownie do formularza"; echo "<a href=\"test11.php\">Wróć</a>"; break; } $pole2 = str_replace("\n","",$pole2); $dane = $pole1."`".$pole2."`".$pole3."\n"; $file = "baza.txt"; $fp = fopen($file, "a"); flock($fp, 2); fwrite($fp, $dane); flock($fp, 3); fclose($fp); echo "Dane zostały zapisane!"; echo "<a href=\"wys.php\">Zobacz wpisane dane</a>"; echo "<a href=\"zapisz.php\">Wróc</a>"; } ?> Do wyswietlenia Kod <?php $file = file("baza.txt"); $file_rev = array_reverse($file); foreach($file_rev as $value) { $exp = explode("`",$value); echo $exp[0]." ".nl2br(htmlspecialchars(trim($exp[1])))." ".$exp[2]."<hr />"; } echo "<a href=\"zapisz.php\">Wroc do pisania</a>"; ?> Teraz wyszczegikbue te zabezpieczenie przed zbyt dlugimy wipsami Kod $zm1=strlen($pole1); $zm2=strlen($pole2); $zm3=strlen($pole3); // echo ("$zm1"."$zm2"."$zm3"); if ($zm1 > 100 || $zm2 > 5000 || $zm3 > 100) { echo "W jednym z pol jest za dużo znaków "; echo "Wróć ponownie do formularza "; echo "<a href=\"test11.php\">Wróć</a>"; break; } Ale niestety wywala mi blad na break a dokaldnie Kod <b>Fatal error</b>: Cannot break/continue 1 level in <b>/home/....../test11.php</b> on line <b>61 Jesli znow nie ma Breaka to jezeli wpis jest zbyt dlugi to i tak zostaje dodany :/ Z tego co tu czytam to nie moze byc uzyc break ani continue w 1 levelu czyli tak jak by chodziło ze musi byc cos wiecej niz if zeby to zadzialało jesli tak jest hmmm czeka mnie przerobka :/// chyba zeby jescze to gdzies indziej wstawić ![]() Ten post edytował ryba303 24.11.2007, 22:57:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
break" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zobacz co robi ta funkcja.... użyj exit lub die
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
break stosujesz do przerwania wykonywania petli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłem na exit
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:29 |