![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem... otóż:
w tabeli głównej mam różne dane oraz kolumne data w ktorej jest zapisywana data dodania rekordu w formacie dd.mm.rrrr Chciałbym, żeby wyświetlając całą tabele można było sortować według dni, miesiecy i roku. Myślałem o rozbiciu rekordu z tabeli z datą dd.mm.rrr za pomocą funkcji explode ... pózniej w select'cie rozwijac liste i po najechaniu np. na styczen przekazywałoby by wartosc 1 i porównywałoby z datą w bazie. następnie wyświetlało wszystkie elementy z tą datą. pytanie tylko jak sie za to zabrac i jak zrobic zeby po wybraniu miesiaca i pozniej roku pojawiły sie wyniki z danego misiaca i roku a nie tylko z wedlug jednego kryterium. czy ktoś ma jakis pomysł ![]() -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wszystko możesz wykonać po stronie MySQL. Przydatne będą Ci z pewnością funkcje związane z czasem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL ma funkcje do obsługi dat i czasu.
Np zapytanie:
Zwróci 3 kolumny (dzien, miesiac, rok) uporządkowane hronologicznie, wrzucisz sobie to do tabeli rodzaju dane[rok][miesiac][dzien] = dane i poźniej pętlą wypiszesz na ekran. Ewentualnie mozesz dodac warunek WHERE rok = 2007 AND miesiac = 1 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL ma funkcje do obsługi dat i czasu. Np zapytanie:
Zwróci 3 kolumny (dzien, miesiac, rok) uporządkowane hronologicznie, wrzucisz sobie to do tabeli rodzaju dane[rok][miesiac][dzien] = dane i poźniej pętlą wypiszesz na ekran. to może być dobry sposób tylko ja pobieram date do jednej kolumny za pomoca php czyli date("d.m.Y"); data_dodania w jakim ma być formacie ![]() ![]() Nie moge się połapać -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi najwygodniej jest posługiwać się polem TIMESTAMP (uniksowy znacznik czasu od 1970 roku w sekundach) lub DATETIME (YYYY-MM-DD HH:MM:SS), ale równie dobrze możesz zastosować pole DATE w formacie YYYY-MM-DD jeżeli nie zależy Ci na sekundach. MySQL dobrze radzi sobie z wszystkimi typami czasu i oferuje zestaw funkcji do operowania na nich
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:31 |