![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Skąd: http://localhost/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam aplikacje w której przyjmijmy jest 15tys zarejestrowanych osób to jak pogrupować użytkowników:
1 wszystkich do jednej tabeli 2 ci których imie zaczyna sie na a do 1 tabeli ci którzy maja immie na b do 2 tableki 3 jeszcze inaczej (opisac jak) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkich do jednej tabeli, ad 2. po to RDBMS maja indexy zebys nie musial tego robic. Musisz tylko poustawiac indexy na polach, ktore beda sluzyc jako kryteria wyszukiwania (id, username, aktywny itd) jedyne co ja bym zrobil to wyrzucil do innej tabeli dane uzytkownika ktorych nie pobiera sie czesto i powiazal relacja 1-1 chociaz nie mam pewnosci ani zadnych argumentow za tym.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli liczba wpisów w twojej bazie przekroczy 1 000 000 (jeden sześć zer) albo czas odpowiedzi na zapytanie przekroczy 1 000 ms (jeden trzy zera) to bedzie potrzebna jakaś optymalizacja. Do tego czasu wystarczy jedna tabela i indeksy na polach po których wyszukujesz / sortujesz ...
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Skąd: http://localhost/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzęki a jakie jest nażedzie to testowania baz danych czy wystarczy wydajność mieżyć w php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazedzia to raczej nie znajdziesz ale jest sporo narzedzi do testowania calych aplikacji pod tym linkiem.
Ten pierwszy od M$ kiedys sprawdzalem ale nie zaglebialem sie zbytnio, musiałbys przetestowac na wlasna reke -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:57 |