![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przedstawię najpierw kod index.php a problem przedstawię poniżej ![]() <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" /> <title> Nazwa strony </title> <link rel="stylesheet" href="basic.css" type="text/css" /> </head> <body> <!-- begin wraper (trzyma strone) --> <div id="wrapper"> <!-- header - tytul strony --> <div id="header"><?php include("header.php"); ?></div> <?php include("top_menu.php"); ?> <!-- BOCZNE MENU --> <div id="left"><?php include("main_menu.php"); ?></div> <!-- GŁÓWNA ZAWARTOŚĆ STRONY --> <div id="content"><?php include("content.php"); ?></div> <div id="foot"><?php include("foot.php"); ?></div> <!-- end wraper --> </div> </body> </html> Chciałbym się zapytać jak można wczytywać zawartości podstron do diva CONTENT Tzn. w menu bocznym są odnośniki, i przykładowo jak kliknę na jakiś odnośnik w tym menu to chciałbym żeby ta strona załadowała się w CONTENT Chodzi mi o to żeby strona była dynamiczna i zawartość tego diva była dynamiczna.. Jeśli ktoś nie lubi dzielić się wiedzą to proszę chociaż o wskazówkę ![]() ![]() Wiadomo chyba o co chodzi ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebujesz plików:
header.php - to nagłówek top_menu.php - to Twoje menu content.php - to zawartośc strony foot.php - to stopka w tym samym katalogu, gdzie znajduje się Twój index.php I zmień kodowanie z charset=windows-1250 na charset=ISO-8859-2 pozdrawiam stygma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Stygma ale nie o to mi chodziło..
Mój problem jest bardzo podobny do tego: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=76...tywanie+do+diva Tak napisał autor tego powyższego wątku: CHodzi mi o cos jak tu: <frameset cols="200,*"> <frame name="spis" src="spis.html" /> <frame name="strona" src="home.html" /> <noframes><body><a href="spis.html">Spis treści</a></body></noframes> </frameset> Jest spis treści i w druga ramke wczytuje się strona. Chodzi mi o to samo mniej więcej tylko że nie wykorzystując ramek ale divy ![]() Musi się wewnętrzna strona po nacisknięciu na odnośnik w menu np. opowiadanie.php wczytywać do CONTENT ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytałeś o plik index.php.
W php nie potrzeba ramek <iframe>. One są potrzebne tylko w html. Czy Twoja strona jest na serwerze, który ma php? Jeżeli nie, index.php nie będzie działać i musisz "przepisać" go na index.html z ramkami. pozrdawiam stygma |
|
|
![]()
|
|
Mój serwer obsługuje php..
Nie mówię że chcę na ramkach.. Chciałem analogicznie jak na ramkach. Nic, kombinuję dalej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dobra, co widzisz, kiedy uruchomisz swoją stronę index.php w przegladarce?
Jest menu? Co się dzieje, kiedy klikniesz na link w menu? pozdrawiam stygma |
|
|
![]()
|
|
Dobra zróbmy to inaczej!
Wytłumaczę na przykładzie o co mi biega: Proszę wejść na stronę www.sio.mimuw.edu.pl ![]() Na stronie od razu widać gdzie jest CONTENT czyli część strony ze zmieniająca się zawartością.. Ona jest w środku jak wiadomo. Po lewej stronie widzimy menu. Po nacisknięciu na jakiś odnośnik zmienia się zawartość w CONTENT ![]() Tylko w jaki sposób zrobić to żeby się nie zmęczyć ![]() Dzięki Stygma za pomoc, teraz już napewno zrozumiałeś mój problem, sory że wcześniej nie podałem tego właśnie przykładu ![]() Z poważaniem Mateusz |
|
|
![]()
|
|
Cytat(mempty) TO JEST TO CZEGO OCZEKUJE NA WŁASNEJ STRONIE Jeżeli plik main_menu.php jest w tym samym katalogu, co index.php, ma prawa do odczytu 644 i zawiera odpowiednie linki do content.php, a content.php też ma 644 i zawiera jakiś tekst - nie ma siły musi działać. index.php to gotowy plik, nic nie trzeba robić o ile pozostałe includowane pliki są na swoim miejscu i zawieraja odpowiednie dane. pozdrawiam Tomek stygma |
|
|
![]() ![]()
|
|
Ja wiem ale źle mnie zrozumiałeś bo ja źle to napisałem :/
Dobra jeszcze raz.. To jest plik index.php <?php require_once("include/include.php"); ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" /> <title>Jakas strona ;P </title> <link rel="stylesheet" href="basic.css" type="text/css" /> </head> <body> <div id="wrapper"> <div id="header"><?php include(header.php); ?></div> <?php include(top_menu.php); ?> <div id="left"><?php include(main_menu.php); ?></div> <div id="content"><?php include($content); ?></div> <div id="foot"><?php include(foot.php); ?><?php include("modules/time.php"); ?></div> </div></body> </html> To jest plik main_menu.php <?php require("include/include.php"); ?> <?php $fixture = 'content/fixture.php'; $start = 'content/start.php'; ?> <a href="index.php?content=start">START</a> <a href="index.php?content=fixture">FIXTURE</a> To jest 1e67 plik fixture.php <?php echo "W niedziele jest wspaniała pogoda"; ?> To jest plik start.php <?php echo "Witaj na stronie"; ?> Podsumowując chciałbym żeby wtedy gdy kliknę na odnośnik START to w DIVIE CONTENT wyswietliła się strona start.php a gdy klikne na FIXTURE to wyświetli się w div strona fixture.php Ten kod co podałem wyżej nie jest do końca poprawny i dlatego nie działa.. Chciałbym żebyście pomogli mi go poprawić żebym osiągnął to co oczekuję od początku ![]() Pozdrawiam ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Okey, już działa w 90% ![]() Musiałem użyć $_REQUEST['content']; Ale w związku że działa tylko na 90 a nie na 100% to mam kolejne pytanie: $content = 'liga'; Co muszę teraz zrobić żeby przerobić tą zmienną żeby wygladała tak: $content = 'content/liga.php'; ![]() Ten post edytował mempty 10.11.2007, 22:12:17 |
|
|
![]()
|
|
Jak wygląda plik include.php (jest w include/include.php)?
pozdrawiam stygma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował PanGuzol 11.11.2007, 15:14:58 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Własnie przedwczoraj do tego doszedłem
![]() ![]() Jaka jest różnica w tym przypadku ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tablicy $_REQUEST znajdują się wszystkie zmienne przesyłane metodą GET oraz POST.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
by nie smiecic nowym tematem... a ten jest bardzo bliski mojemu problemowi...
wszystko fajnie w tym tylko mam problem z faktem ze ten include "nic" nie wczytuje na zaladowaniu strony przez co wywala blad. A nie wiem jak mam zrobic by wywolywac jakas tam pierwsza strone a dopiero po wcisnieciu guzika w menu zadzialal ten include... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki
![]() tak tak wiem by nie zostawiac geta pustego... dalej sobie juz poradze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:11 |