![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Skąd: WWA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zrobiłem sobie bardzo proste stronicowanie na zasadzie przycisków Poprzednia | Następna.
Działa to na zasadzie zmiennej $od przekazywanej w adresie strony. Wszystko byłoby fajnie, ale niestety "wredny" użytkownik może zmienić jej wartość na np. 5. Wtedy wychodzą pewne krzaczki np. po wciśnięciu przycisku "Poprzednia" (5 - 4 = 1 -> 1 - 4 = -3 ![]() I tu rodzi się pytanie - jak zawyżyć zmienną $od w górę do "najbliższej" liczby podzielnej przez $ile_na_stronie (w podanym przykładzie 4) -------------------- Krzysztof Zalewski :: blog
---------------------------------------------------------------------------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ceil
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Skąd: WWA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba nie do końca.
Cytat Zwraca nabliższą liczbę całkowitą, większą lub równą podanemu argumentowi. Czyli np. dla argumentu 5 zwróci mi 5, a chciałbym, żeby to funkcja (która istnieje/napiszę ją) zwróciła mi w tym momencie 8 (najbliższa podzielna bez reszty [nie ułamek] dla 4). Ten post edytował zlw 28.10.2007, 20:59:59 -------------------- Krzysztof Zalewski :: blog
---------------------------------------------------------------------------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To napisz funkcję której będziesz podawał liczbę i w pętli sprawdzaj coś takiego ( pisane schematycznie ):
albo jakoś tak podobnie -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:41 |