![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Skąd: zewsząd :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje funkcja, która zwraca listę plików znajdujących się w danym katalogu?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź Michu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/en/function.opendir.php
http://pl.php.net/manual/en/class.dir.php I na ich podstawie tworzysz sobie tablicę ![]() Ten post edytował drPayton 28.10.2007, 16:27:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A konkretnie to glob + foreach
![]() ps. Czemu nikt nie szuka, podobny temat był kilka pozycji niżej :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Innymi słowy sporo możliwości
![]() O scandir zapomniałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam pytanie co do funkcji glob. Niestety z manuala nie mogę wyczaić. zy można jakoś podać w parametrze żeby brał pod uwagę naprzykład 2 typy plików powiedzmy rar i zip? bo narazie albo jest wszystko "*" albo tylko jeden zadany typ.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie potrafię zrozumieć dlaczego wszyscy upierają się przy archaicznych funkcjach, gdzie trzeba robić wszystko samemu. Przecież od dawna już istnieje takie coś jak SPL, a dokładniej DirectoryIterator i RecursiveDirectoryIterator, które znacznie ułatwiają pracę z katalogami i plikami. Posiadają o wiele większe możliwości od typowych funkcji oraz są szybsze.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widziałem gdzieś porównanie prędkości listowania plików i najszybszym rozwiązaniem było to z opendir, natomiast najwolniejszym iteratory. Każdy robi jak mu pasuje, nie wiem do czego tu się czepiać ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
To nie jest czepianie się, tylko zwracanie uwagi na nowe trendy i narzędzia. Po to zostało to stworzone, by tego używać, zamiast starych, niewygodnych funkcji. Mamy w końcu PHP5, a PHP6 zbliża się dużymi krokami, więc nie widzę celu pokazywania czegoś, co nie jest już zalecane.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
www.php.net/glob wskaż mi, w którym miejscu napisano, że nie należy już z tej przestarzałej metody korzystać.
|
|
|
![]()
|
|
Nie jest to miejsce na dyskusje co jest lepsze, a co nie. Zestaw klas spod znaku SPL daje ogromne możliwości i dlatego należy najpierw pokazać co można dzięki niemu zrobić, a dopiero potem pokazywać alternatywne, stare sposoby. Jak masz inne zdanie na temat korzystania z nowoczesnych rozwiązań, to przykro mi z tego powodu. Nie będę się dalej spierał na ten temat.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jeśli chodzi o wydajność, to proszę bardzo - DirectoryIterator vs opendir()
SPL jest wolniejsze, ale nie zawsze ;] Pozdrawiam, -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:13 |