![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam mały problem z walidacją formularza. Otóż pisze skrypt dla hurtowni gdzie przy każdej pozycji wybieramy ilość sztuk danego towaru.Otóż nie wiem jak zrobić walidację tych pól( załóżmy że użytkownik wybiera 10 towarów i w dwóch zamiast liczb wpisał cyfry).Jak to rozgryźć, oto kody:
java script: funkcja wyświetlająca towary:
Zrobiłem takie małe javascript ale mi nie chodzi... Ten post edytował barthezpl 22.10.2007, 11:54:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz błąd w funkcji javascript bo ona zawsze Tobie zwróci true i formularz zostanie wysłany
a dalej kodu nie analizowałem i w sama funkcje js się też nie zagłębiałem no i to nie php a javascript więc nie ta grupa na forum Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kossa: wcale nie, funkcja javascript jest dobrze napisana (przynajmniej ta część z returnem). Return to return - nie jest wykonywana dalsza część kodu, tylko wychodzi z funkcji. Tak więc takie przepisanie jest nadmiarowe.
Po krótkiej analizie kodu chyba wiem co jest grane. Otórz w formularzu definiujesz tablicę ILOSCI[], a sprawdzasz jakby to była zwykła zmienna. Dlatego potrzeba będzie dołożenia pętli:
Mogą byś też inne błędy, daj znać jak to nie będzie działać. Aha: nie muszę chyba mówić że walidacja po stronie przeglądarki jest NIC nie warta? Może ona pełnić rolę "user-friendly", czyli wyświetla się błąd bez przeładowania strony, natomiast jest to żadne zabezpieczenie -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:04 |