![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam logowanie i robię tak, że po zalogowaniu jak sprawdzi dane to robi: Kod $_SESSION['nick'] = $nick; $_SESSION['haslo'] = $haslo; $_SESSION['ip'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; header("Location: dalej.php"); No i wtedy w dalej.php mam taki kod: Kod session_start(); session_regenerate_id(); require("config.php"); if (!session_is_registered("nick") || !session_is_registered("haslo") || !session_is_registered("ip")) { header("Location: index.php"); exit; } $user=mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `nick`='".$_SESSION['nick']."' AND `haslo`='".$_SESSION['haslo']."' AND `ip`='".$_SERVER['REMOTE_ADDR']."'")); if ($user==FALSE) { header("Location: index.php"); exit; } I czy to jest szybkie i bezpieczne? Bo nie mam pojęcia jak dokładniej/lepiej to rozwiązać ![]() ? Ten post edytował ApC 20.10.2007, 17:03:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Skąd: http://localhost/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co haslo w sesji i user jak chcesz juz haslo to md5 i w bazie tez a najlepiej przechowywac tylko id i sprawdzac czy taki user istnieje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ehh...
Patrz: $_SESSION['haslo'] = $haslo; zmienna hasło ma już md5. A o co Ci chodzi mówiąc, że w bazie najlepiej przechowywać tylko ID i sprawdzać czy taki user istenieje? A może ktoś inny ma coś ciekawszego? W adresie ja nie mam sesji czyt. SESID=103939319919093 (przykład).. ? Ktoś w ogóle tutaj pomaga :/? Ten post edytował ApC 22.10.2007, 15:36:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:37 |