![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem - includuję plik z odległego serwera przez adres URL 'http://... itd'.... Plik się elegancko otwiera, wykonuje ale nie mogę korzystać w dalszym ciągu mojego kodu ze zmiennych z includowanego pliku. Czy ktoś wie jak można sprawić by były dostępne w moim kodzie?
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze zmienna, ktora chcesz odczytac nie jest globalna ?
Czy mogl bys podac troche wiecej szczegolow ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok...powstawiam trochę kodu, będzie jaśniej...
<?php require "include.php"; connect_db(); $sql = "SELECT TID,title FROM thread WHERE FID=6 ORDER BY lastpost DESC LIMIT 5"; $query = mysql_db_query($database, $sql) or die(geterrdesc($sql)); $nr=1; while ($thread = mysql_fetch_array($query)) { $threadtitle = htmlspecialchars($thread[title]); $threadtitle = stripslashes($threadtitle); $TID = $thread[TID]; $link[] = "www.sportsboard.pl/Forum/viewthread.php?FID=6&TID=$TID"; $tekst[]= "$threadtitle"; } ?> Kod jak widać zapisuje wartości do zmiennych $link i $tekst. Kiedy zaincluduję go na własnym serwerze - include 'tematy.php' w dalszej części kodu są one dostępne. Ale z obcego serwera juz nie, nawet kiedy na własnym serwerze wpiszę include 'http...tematy.php' to też nie mam tych zmiennych. Dlaczego sie tak dzieje? Co do zmiennych globalnych próbowałem polecenia: global $link, $tekst; i nic to nie zmieniało... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem problem polega na tym, że plik "includowany" de facto korzysta z przestrzeni adresowej serwera na którym się znajduje. Zatem jeden nie widzi stanu zmiennych drugiego pliku ..
Pozdro faster. ------------------------- Jeżeli jestem w błędzie to mnie popraw ..... |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za poradę - dużo mi ta wiadomość pomaga...
Czy serio nikt nie wie jak to rozwiązać? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
wklei kod
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:04 |