![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć...
Mam w bazie 2 tabele: użytkownicy, osiągnięcia Użytkownik po zalogowaniu się na stronie przechodzi do formularza z edycją swoich danych. No i tu jest problem. Chciałbym, aby użytkownik mógł wpisać nieskończoną liczbę swoich osiągnięć w formularzu edycji, które mógłby edytować lub usuwać. Podpowiedzcie chociaż czego szukać... Albo jakieś linki z podobnymi rozwiązaniami... Pozdrawiam Ten post edytował graft 11.10.2007, 14:31:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://24ways.org/examples/edit-in-place-with-ajax/
i how 2 http://24ways.org/2005/edit-in-place-with-ajax -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie... Musiałem źle zadać pytanie.
Każde osiągnięcie użytkownika, ma trafiać do nowego rekordu tabeli "osiagniecia" w bazie danych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie do tabeli osiągnięcia dodaj pole 'user_id' i w nim dodawaj id usera z bazy danych, którego osiągnięcie dotyczy.
Potem już tylko wyciągasz z bazy danych wszystkie rekordy z odpowiednim user_id. A na liście do dodawania osiągnięci dajesz linka do forma, lub sam form z dodaniem jednej pozycji i wysyłasz zapisując dane jako osobny rekord (jak zrobisz to jeszcze w AJAX'ie to będzie i szybkie i ładnie wyglądało) Co do samego AJAX'a: Forma możesz umieścić w jakimś divie razem z pozycjami osiągnięć //form na końcu//. Wysyłasz forma AJAX'em, w tle sie dodaje rekord do bazy po czym odświeżasz DIV'a też AJAX'em. Aby usunąć wystarczy AJAX do strony usuwającej rekord, a przy edycji możesz wykorzystać ładowanie edytowanych danych do jakiegoś DIV'a. Za pomocą advajax zrobisz to machnięciem ręki. Ten post edytował mokry 12.10.2007, 12:44:10 -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
OK, coś ruszyło....
Używam jQuery, tak na marginesie. No działa... Po kliknięciu w link "Zapisz zmiany" wykonuje się skrypt "zapisz.php" a do mojego DIV'a trafia tekst "działa!". Mam natomiast teraz inny problem, ale to już w innym temacie opiszę. Prosze o uwagi, jeśli mój kod jest kiepski, bo to moje pierwsze kroki w JS i AJAX Ten post edytował graft 19.10.2007, 16:36:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 22:09 |