![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam straszny problem z transportowaniem danych pomiędzy różnymi serwerami (danych z bazy MySQL) przy kodowaniu UTF-8 (z ISO-8859-2 nie ma problemów, jesli sie zmieni kodowanie za pomocą np. programu gżegżółka), więc wpadłem na taki prosty pomysł, aby do bazy wysyłać zakodowane polskie znaki,np:
ą - &$a; Ź - &$X; itd. Czy jest sens takiego kodowania (a przy pokazywaniu odkodowania) - czy jest jakieś rozwiązanie, czy będzie to bardzo spowalniało czy tylko trochę no i jaki jest najszybszy sposób takiego kodowania (tj.coś oprócz str_replace chyba że własny algorytm) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej przy eksporcie i imporcie zadbac o kodowanie UTF??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używając PMA przy eksporcie nie ma możliwości wybrania kodowania. Natomiast przy imporcie jest, ale sądzę że problem jest na poziomie eksportu (polskie litery w UTF to dwa znaki - pierwszy pozostaje ok, a drugi zamienia się na kratkę (znak poniżej 30 bodajże) lub na znak zapytania)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm
nigdy nie miałem takich problemów podczas przenoszenia baz a wszystko robię w UTF-8 sprawdz moze jakie masz "MySQL connection collation:" na stronie glownej pma -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam zawsze na początku listy zapytań wstawiam polecenie "set names" i wtedy zawsze jest dobrze.
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
@tomeksobczak - System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci
Tutaj coś zmieniać przy eksporcie? @cicik - jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi to sie nie da, bo jak powiedziałem - znaki się psują już po eksporcie. EDIT: Coś zmieniłem i teraz po eksporcie znaki się nie psują, ale co z tego skoro po załadowaniu na inny serw się psują :/ EDIT: Jednak się psują, z tym że nie zamieniają się na kratki, a na jakieś inne znaki... Ten post edytował radex_p 7.10.2007, 08:45:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ja uzywam utf8_general_ci
raz musialem uzyc utf8_bin przy przeniesieniu na inna architekture (x86 -> SPARC) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie działa :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wpisie:
mysql_connect($serwerMySQL,$uzytkownikMySQL,$hasloMySQL); dodaj: mysql_query('set CHARset latin2'); powinno rozwiązać problemy. -------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
to nic nie da. Koduje dobrze, ale ten gów****y SQL jest strasznie upierdliwy jeśli chodzi o kodowanie :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
czy proponujesz przed eksportem zamienić wszytko w bazie na inne kodowanie, a po imporcie znów zmienić? Dobry pomysł, z tym że mam dwa pytania:
1. Skąd mam wiedzieć, czy z innymi kodowaniami nie będzie się działo to samo? 2. Jak wyciągnąć wszystkie teksty z bazy? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:19 |