![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytane odnosnie budowania aplikacji z tekstami w kilku jezykach. Mam do dyspozycji PHP 4.3.x i MySQL 5 i musze stworzyc mozliwosc generowania formularza z opisami pol w roznych jezykach. Mam zamiar dodac do formularza dodatkowa liste wyboru jezykow i po kliknieciu w dana wersje strona sie przeladuje z nowymi opisami pol. Do wyboru mam miec: oczywiscie polski, rosyjski, niemiecki, hiszpanski, francuski, wloski, czeski i slowacki. Po pierwsze nie do konca wiem jakie kodowanie znakow wybrac. Rozumiem, ze UTF-16 powinien mi zalatwic sprawe wszystkich znakow diakrytycznych i alfabetu rosyjskiego? Po drugie nie wiem jak przechowywac te opisy. Najchetniej skorzystalbym z bazy danych, ale baze mam kodowana w latin2... wiec zapewne nici? Z gory dzieki za odpowiedz! -------------------- Pozdrawiam,
qnx |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij sobie osCommerce i zobacz jak tam to rozwiązano (coś a la moduły - definiujemy mnóstwo stałych i ich używamy zamiast tekstu, każda stał w odpowiednim pliku odpowiedniego języka). Ale to tylko jeden ze sposobów (szybszy od bazy danych).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego nici? przeciez moesz spokojnie przekodowac dane na tobie pasujace wiec nie ma problemu.
co do samych jezykow...wrzucasz to np. do bazy...i ustalasz parametr dla danego jezyka ktory trzymasz w linku. pobierasz go GET`em i w zaleznosci od parametru wybierasz odpowiednie nazwy pola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polece Ci klase mojego autorstwa z pakietu Rapide: http://rapideframework.googlecode.com/svn/...guage.class.php
Kilka slow o klasie: 1 _DIR_LANGUAGES - zdefiniuj wczesniej katalog do plikow jezykowych. Struktura jest nastepujaca: Languages/ (czy jak to nazwiesz) - English/ - English.php - Polish/ - Polish.php Obiekt jest singletonem. Przed pierwszym uzyciem nalezy go zainicjalizowac odpowiednim jezykiem:
Jak wygladaja pliki jezykowe? Sa to tablice PHP o nastepujacej strukturze: English.php:
Jak wczesniej przedstawilem - jezyk sklada sie z pliku glownego (o nazwie jezyka - np. English.php) oraz katalogu z plikami - np. English. W katalogu mozna tworzyc kolejne pliki np. Form.php, About.php oraz katalogi... Jak dostac sie do danych?
Zalety tej klasy: Mechanizm lazy loader - wczytuje pliki jezykowe w chwili, kiedy sa potrzebne, a nie wczesniej. Czyli mozemy miec nawet 5MB plikow z tlumaczeniami, ale wcale nie musza zostac wczytane. Pelna automatyka - podajesz tylko jezyk, a klasa pozniej sama szuka wpisow i laduje odpowiednie pliki. Uzywam tej klasy w wielu projektach. Naprawde wygodna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:43 |