![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Napisalem skrypt w jezyku php do automatycznego aktualizowania bazy danych. Jednak zeby zapewnic ze nikt w tym czasie kiedy skrypt wykonuje dzialania nie zmienil nic w bazie korzystajac ze sklepu. W tym celu potrzebuje zmienic stała w pliku config.cfg domyslnie jest ustawiona tak
Przy starcie skryptu chce ja zmienic na 1 i konczac zmienic z powrotem tak jak bylo. Kompletnie mam zacmienie umyslu i nie wiem jak sie za to zabrac. Czy moge grzebac na tym pliku normalnie jak na tekstowych? ![]() Jesli tak to jak odnalzesc to miejsce i czy proponujecie uzyc string_replace? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej grzebanie w pliku. Jeśli w tym pliku jest tylko ten wpis (i innych nie będzie) proponuję na chama nadpisać. Jeśli nie - strpos i normalna konkatenacja stringów.
Chyba, że chodzi ci o coś takiego:
To nie zadziała z prostej przyczyny - to jest stała, a nie zmienna. ![]() Ten post edytował qqrq 14.09.2007, 06:03:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie to jest ten bol ale wpadlem na pomysl zczytuje caly plik do zmiennej (jest tam wiecej lini)zamykam otwieram ponownie do zapisu robie str_replace calej lini zapisuje zminiony tekst zamykam plik pod koniec znowu otwieram do zapisu i wpisuje pierwotnie zczytany tekst. Taki mam pomysl moze ktos sie do niego ustosunkuje bo jeszcze go nie przetestowalem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to spróbuj.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa jak wymysle cos optymalniejszego dam znac
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A może podejdź do tego inaczej. W czasie uruchamiana skryptu aktualizującego bazę twórz pusty plik np. access_denied. Na końcu skryptu usuń ten plik. Na stronie widocznej na Interneutów sprawdzaj czy plik access_denied istnieje. Jeśli tak to oznacza to aktualizację bazy i wtedy zablokuj dostęp do storny. Jeśli takowego pliku nie ma to puszczasz stronkę. Może coś w ten sposób.
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz nie mialem wyboru musialem operowac na tej zmiennej bo taki byl wymog goscia dla ktorego to pisalem oni dzialaja na tym pliku i tak mialo byc ale dzieki za info moze jak bede robil cos o wiekszym stopniu swobody to skorzystam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 07:18 |