![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-oi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak w pętli while wstawić wyświetlanie obrazków galerii w kilku kolumnach ?
wiem ze musze uzyc petli for np:
ale jak to połączyćz wyświetlaniem obrazka w np $ile=3 kolumnach ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dajmy na to masz 3 kolumny. Wstawiasz tabelkę i w pętli:
Jakoś tak... Aczkolwiek nie sprawdzone, jakby coś nie działało, pisz... Ten post edytował qqrq 6.09.2007, 17:54:28 -------------------- |
|
|
-oi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co oznacza ta linijka : if ($i % $c == 0) - bo pierwszy raz sie z takim rozwiazaniem spotykam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak domyśliłem się zaraz sprawdze jak to działa. Zastanawiam sie czy nie prościej byłoby zrobić to na pętli for.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można, ale po co robić 2 pętle, jak można jedną?
![]() -------------------- |
|
|
-oi- |
![]()
|
Goście ![]() |
W 7 linijce od dolu jest błąd : echo '<td><td>'; 2x TD
|
|
|
-oi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wyswietlanie dziala. Błąd jest tylko w nadmiernym <TD> i nie poprawnym <tr>
Np otrzymuje taki kod zrodlowy : |
|
|
![]()
|
|
OK, poprawione
![]() -------------------- |
|
|
-oi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie poprawione :-( jest błąd : otrymuje kod : </td><td></td><td></td></table>
Poza tym po co ustalać licznik $i = 0; // licznik $c = 3; // kolumny Gdy zmieniam z zero na np 1 to nie generuje <tr> itd |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem jeszcze jednego byka i działa dobrze (sprawdziłem u siebie).
oi => nie zmieniaj licznika, licznik jest po to żeby liczył. Zmieniaj ilość kolumn na tyle na ile ci potrzeba. A jeśli chodzi o te puste komórki w tabeli - one są po to, żeby w każdym wierszu w tabeli było tyle samo komórek (jak masz np. 5 kolumn i 12 obrazków, to będą 3 rzędy, w ostatim 2 obrazki i 3 puste komórki) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 1 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ok ten komentarz przy licznik mnie zmylił i dlatego zmieniałem jego wartość.
W przyszłości jak sie ogarnę z galerią to przerobie ja na warstwy . Czy można ten skrypt uprościć ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:55 |