![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam drobny problem z tabela. chcialem sobie ja sam stworzyc, ale niestety nie za bardzo mi to idzie. phpmyadmin caly czas wywala mi bledy, a ja nie wiem co moge poprawic. otoz potrzebuje tabelke z 8 polami. tyle ile wiem napisze... reszte prosze o pomoc
![]() numery - numerki - auto uzupelnianie - Podstawowy Login - Unikalny - do 20 znakow - jaki typ pola ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? haslo - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? - haslo zapisane po metodze md5 imie - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? nazwisko - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? Poczta - adres mailowy - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? data - data stworzenia tego wpisu - jaki typ pola ? atrybuty ? porownanie tekstu ? dodatkowe ? Admin - numerki albo 0 albo 1 albo 2, domyslnie na 0 - jki typ pola ? atrybuty ? porowanie tekstu ? dodatkowe ? Nie ma co ukrywac, ze problem mam spory ![]() ![]() z gory dzieki za pomoc ![]() pozd ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaz jaki kod wywala phpmyadmin.
W phpmyadmin nie koniecznie musisz tworzyc tabele poprzez jezyk SQL, mozesz to zrobic wchodzac w dana baze, a na dole strony bedzie cos w stylu stworz tabele i liczba pol. Jak nie umiesz sobie poradzic z kodem SQL to bedzie Ci pomocne -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie staralem sie zrobic tabelke przez tego kreatora... nie bezposrednio za pomoca mysql. problem mam po prostu z wyborem typu pola, tych jego funkcji, atrybutow. niestety jeszcze nie wiem jak co za co jest odpowiedzialne, dlatego prosze was o pomoc
![]() pozd ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do krótkich tekstów (login, hasło, email) nadaje się typ VARCHAR, datę możesz wpakować do: DATE, DATETIME, TIMESTAMP, INT (w zależności jak chcesz tą datę przechowywać).
Metodę porównywania napisów radzę ustawić na utf8_general_ci (można ustawić dla każdej kolumny typu tekstowego oddzielnie, albo dla całej tabeli). Później po połączeniu z bazą danych wykonujesz zapytanie: i nie powinieneś mieć problemów z polskimi krzaczkami. md5() zwraca zawsze 32-znakowy hash Więcej informacji znajdziesz w manualu ;] -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytalem i staram sie zrobic... niestety dalej wyskakuja mi bledy. obecnie tak to wyglada:
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ranga daj int(1znak) domyślnie 0.
Co do daty nie jestem pewien ale żeby nie kombinować : jeżeli data wygląda tak: 200708061650 dał bym int(12) jeżeli tak: 2007-08-06 16:50 czy też coś w tym stylu dał bym vchar(16) Ten post edytował bmL 6.09.2007, 15:53:57 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
juz sobie poradzilem
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:01 |