![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem z kolumna typu XML( dokładniej MXLType): insert into ksiazka_xml values(15,XMLType('<ksiazka> <tytul>Elektronika</tytul> <autorzy> <autor>Augustyn Chwaleba</autor> <autor>Bogdan Moeschke</autor> <autor>Grzegorz Ploszajski</autor> </autorzy> <wydawca>PWN</wydawca> <wydanie>trzecie</wydanie> <rok>1994</rok> <typ>podrecznik</typ> <isbn>00-32-2345-12</isbn> </ksiazka>')); wszystko jest ok select * from ksiazka_xml where id=15; pokazuje mi tylko: <ksiazka> <tytul>Elektronika</tytul> <autorzy> <autor>Augustyn Chwaleba< Spawdzałem wyrażeniem XPath czy to tylko wina wyswietlenia selecta ale jedynym podżędnym węzłem jest własnie autor "Augusyn Chwaleba" proszę o pomoc Pozdrawiam Ten post edytował fredipop 14.11.2007, 22:52:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to wina budowy bazy danych?
Może troche ją zmodyfikuj i zobacz czy zadziała. <autorzy> <autor1></autor1> <autor2></autor2> <autor3></autor3> </autorzy> Brałeś pod uwagę taką możliwość? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak brałem pod uwage taką możliwość. Nie chcę modyfikować tego posta ale się pomyliłem bo jest to ewidentnie wina wyświetlania kolumny z xml'em, bo wyrażenie Xpath zwraca wyszukiwane wezły, a całego dokumentu nie moge wyświetlić:(
Sam sobie odpowiem na to banalne pytanie i napisze to gdyby kogoś tak zamroczyło jak mnie i żeby znalazł sobie odpowiedź. Otóż jak wiadomo XMLtype jest to tak naprawdę CLOB więc nie pokaże nam tak pięknie jakby to mialo miejsce w przypadku kolumny typu np. varchar2. Aby uzyskać żądany efekt trzeba użyć konstrukcji getStringVal(). Przykładowo
pozdrawiam fredipop Ten post edytował fredipop 10.12.2007, 20:13:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 2 Dołączył: 20.02.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W konsoli SQL*Plus domyślnie wyświetlanych jest maksymalnie 80 bajtów danych typu LONG, CLOB i NCLOB.
Liczbę max. wyświetlanych znaków (bajtów) możesz zmienić poprzez
gdzie n to liczba max. wyświetlanych znaków np. 9999. Ten post edytował mosqi83 1.02.2008, 22:08:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:56 |