![]() |
![]() |
-Gość_gość_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z wyrażeń regularnych jestem bardzo początkujący, napisałem taki kod i czy coś takiego wystarczy do usunięcia ze stringa wszystkich znaków oprócz: liter (również polskie znaki), cyfr/liczb, przecinka, kropki i myślnika? Z tego co sprawdzałem to działa dobrze, ale chcę wiedzieć czy czegoś nie sknociłem ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. To wyrażenie usunie ci kropkę (bo zapomniałeś dopisać ją do klasy znaków), a nie usunie spacji (bo jest ich kilka w klasie znaków), ale oprócz tego to jest dobre.
Ten post edytował Kicok 14.08.2007, 11:43:54 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki, a w jaki sposób za pomocą preg_match można sprawdzić czy dany ciąg składa się tylko z liter, cyfr i spacji? Po długich próbach napisałem coś co na pierwszy rzut oka sprawdza jak trzeba:
Prosiłbym bardziej obeznanych w wyrażeniach reg. o opinię ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sorry za odgrzewanie tematu, ale chciałbym się dowiedzieć czy te 2 wyrażenia poprawnie sprawdzają czy tekst jest alfanumeryczny (+spacje)? Nie jestem pewien czy w każdym przypadku byłoby ok... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:17 |