![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam drodzy forumowicze
![]() Zacznę od przedstawienia zapytania:
Powyższe zapytanie pobiera mi wszystkie zadania przypisane do drużyn i liczy średnią drużyny poprzez obliczenie średniej punktów otrzymanej za każde zadanie + bonus minusowy bądź dodatni w polu team_rating_bonus. Dane są zwracane w następujący sposób: team -> rating. Problem polega na tym, że średnia jest liczona ze wszystkich prac, jednakże chciałbym liczyć ją po ostatnich wykonanych pracach wg pola job_date DESC. Nie mam pojęcia jak to wyorderować, ani jak wylimitować, bo wszystko wpływa na wyświetlanie rezultatu drużyna => rating, a nie na same obliczenia. Może jakieś podzaptanie? Dziękuję za pomoc ![]() --- EDIT --- Zrobiłem w PHP, limit jest robiony w linii 26, ale myślę, że da się to zrobić na poziomie MySQL'a http://phpfi.com/252831 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy to późna pora czy może to że niezbyt przejżyście opisałeś temat - ale kompletnie nie mam pojęcia na czym polega Twój problem.
BTW - czemu korzystasz z phpfi skoro jestes autorem analogicznego systemu (cpaste). Nie jest wystarczająco dobry? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat BTW - czemu korzystasz z phpfi skoro jestes autorem analogicznego systemu (cpaste). Nie jest wystarczająco dobry? snitch.gif Na szybko wrzuciłem ![]() Problem polega na tym, że są 2 tabele: teams - drużyny jobs - prace Za każdą pracę zespół dostaje średnią która jest zapisywana w job_points w tabeli jobs. Dodatkowo jest tabela teams, która zawiera dane z drużynami, które te prace wykonują. One mają być poukładane wg rankingu (czyli średniej średnich z 3 ostatnio wykonanych prac). Teraz ta średnia średnich prac jest liczona ze wszystkich prac w tabeli jobs, a chciałbym, żeby liczona była z 3 ostatnich biorąc pod uwagę sortowanie: ORDER BY job_time_start DESC LIMIT 0, 3. I moje pytanie brzmi: Jak to zrobić ![]() Pozdro -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:27 |