![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki ciąg: alamakota daje:
Jak zrobić żeby pokazywało Jest tylko wtedy gdy "ala" jest osobnym słowem w np w "ala ma kota" a nie w "alamakota"?? Ten post edytował Sylwin 16.07.2007, 20:50:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyny jaki pomysł mi przychodzi do głowy to rozbić zdanie na wyrazy i wsadzić je do tablicy, a później sprawdzić czy wyraz szukany jest w tej tablicy:
Tylko to chyba mało optymalne i pisane z palca. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - podobna składnia do wyrażeń ereg* (POSIX'owych) preg_quote" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - wstawia ukośniki przed metaznakami tak, by były traktowane jako zwykły tekst \b - początek lub koniec wyrazu. Jako że \b nie jest doskonałe będziesz jeszcze musiał przetestować jak funkcja zachowuje się z przecinkami, kropkami, apostrofami czy innymi znakami interpunkcyjnymi. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:37 |