![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze byl ostatnio taki temat ale moje błąd rozni sie troche od tamtego.
Komunikat błędu Warning: Division by zero in /var/www/sites/yoyo.pl/f/c/fcparma/news/show.php on line 35 wyswietla sie to na stronie głownej ponizej macie fragment kodu, a pogrubiona jest ta linijka 35 $newsfile = file("$newspath/news.txt"); $count = count($newsfile); if($config["stronicownie"] != "off"){ if(!isset($_GET["npage"])){ $npage = "1"; } else{ $npage = $_GET["npage"]; } $ilestron = $count/$config["stronicowanie"]; $ilestron = ceil($ilestron); $begin = $count - $config["stronicowanie"]*($npage-1); if($begin>$count){ $begin = $count; } $end = $begin - $config["stronicowanie"]; if($end<0){ $end = 0; } } wiecie moze jak to naprawic, dodam jedynie ze jest to system newsow PSNews, dziala on juz ponad rok, i dopiero dzisiaj rano cos takiego wyskoczylo dzieki i pozdr Ten post edytował magicoparma 14.07.2007, 10:45:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiem ze byl ostatnio taki temat ale moje błąd rozni sie troche od tamtego. W tym rzecz, że nie różni się... Dzielenie przez zero zawsze powoduje ten sam błąd. Po prostu musisz zadbać o to, żeby zmienna $config["stronicowanie"] nie była nigdy równa zeru. Albo wyrzucając jakiś bardziej cywylizowany błąd, albo jeżeli jest to wartość poprawna (np. miała sygnalizować wyłączenie stronicowania), to dopisać specjalny przypadek użycia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem to co napisał delfinium , ale niestety nie wyswietlają sie zadne newsy ( pisze strona1 z 0), mimo ze w panelu administracyjnym jest ich ponad 400
http://fcparma.pl/ - zobaczcie sami Ten post edytował magicoparma 14.07.2007, 11:04:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Skoro masz włączone stronicowanie to zmienna #config['stronicowanie'] powinna być większa niż 0, widocznie masz ją nieustawioną albo ustawioną na 0 albo na "On", co w przypadku zamiany na int wychodzi na to samo
2. dodaj zaraz za linią
coś takiego
i napisz co się dzieje. 3. Czy mi się wydaje, czy tam jest w kodzie literówka, w tym ifie jest klucz "stronicownie", brakuje literki A |
|
|
![]()
|
|
czyli wg Ciebie kod tak ma wyglądać:
Kod newsfile = file("$newspath/news.txt"); $count = count($newsfile); if($config["stronicowanie"] != "off"){ if(!isset($_GET["npage"])){ $npage = "1"; } else{ $npage = $_GET["npage"]; } if ( $config["stronicowanie"] == 0 ) $config['stronicowanie'] = 10 $ilestron = 0; } else { $ilestron = $count/$config["stronicowanie"]; to jeszcze raz dla ułatwieni awrzuce ten stary zły kod : Kod $newsfile = file("$newspath/news.txt"); $count = count($newsfile); if($config["stronicownie"] != "off"){ if(!isset($_GET["npage"])){ $npage = "1"; } else{ $npage = $_GET["npage"]; } $ilestron = $count/$config["stronicowanie"]; $ilestron = ceil($ilestron); $begin = $count - $config["stronicowanie"]*($npage-1); if($begin>$count){ $begin = $count; } $end = $begin - $config["stronicowanie"]; if($end<0){ $end = 0; } jesli tak to nadal nic sie nie wyswietla, a jak nie to miales na mysli to napisz na podstawie tego kodu jak to ma być Ten post edytował magicoparma 14.07.2007, 11:25:34 |
|
|
![]()
|
|
Jak dla mnie ten kod powinien wyglądać tak:
i moim zdaniem to powinno, podkreślam powinno wyciągnąć na stronę 10 newsów. Mam prośbę, abyś wyświetlił sobie i potem tutaj napisał jakie są wartości $count oraz $config['stonicowanie']. |
|
|
![]()
|
|
Zrobilem to i wyswietla sie
Parse error: syntax error, unexpected T_CASE in /var/www/sites/yoyo.pl/f/c/fcparma/news/show.php on line 102 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo coś źle wkleiłeś, pewnie nawiasy, przejdźmy na PW bo taka wymiana zdań może potrwać lata
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 11:09 |