![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Mam krótki formularz i interesuje mnie żeby ograniczyć w nim ilość wprowadzanych znaków i by ograniczały sie one tylko do cyfr i znaków "+" i "-" i ",". Chciałabym się także dowiedzieć jak najlepiej go zabezpieczyć przed wprowadzaniem przez niego złośliwych kodów itd. Podaje mój formularz (co prawda jest on wpleciony w php dlatego podam tylko jego fragment zawierający pole text:
Prosze o pomoc. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 1 Dołączył: 15.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto formularz niepozwalający na wpisanie więcej niź 20 znaków
musisz poszukac o innych opcjach Ten post edytował qwaq 11.07.2007, 13:37:13 -------------------- Chcę kobietę!!! Cierpliwą i wyrozumiałą jak stado bydła przed dojeniem.....
Życie jest jak papier toaletowy-długie, szare i do dupy, ale na szczęście czasem pachnie rumiankiem wynajmę mieszkanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() Otóż robię formularz rozwijany z polami wyboru i później wybraną wartość wysyłam do bazy itd. Ale interesuje mnie jedna sprawa, jak zrobić żeby wartość która jest już w bazie była jako domyślna na tej liście, a jeśli nie ma w bazie to żeby domyślne było puste pole.. Bo dochodzę do momentu pobrania tych danych z bazy i nie mam pomysłu jak to teraz zrobić... Mam nadzieję, ze wiecie o co chodzi... Prosze o pomoc! -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja do wpisywania tylko wybranych znaków (JS):
Wywołanie np. (dozwolone tylko cyfry) - maksymalna długość pola 3:
-------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tzn. chodzi mi o to że mam liste wyboru i tam mam zachowanie i do wyboru wzorowe, dobre itd. a jeśli w bazie jest już wstawione zachowanie to po prostu jako domyślne z tej listy wyświetla to z bazy.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za to czy cos jest domyslnie wybrane odpowiada atrybut selected.
Mozna by powstawiac przy kazdym if'a, jezeli zmienna = coś to wstawia selected. Ale duzo przy tym zachodu. Niestety nie mam juz czasu, zeby nad tym pomyslec ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm dzięki. Ale myśle, ze to i tak nie będzie takie łatwe. Bo jesli to pobierze ten rekord z bazy i wyświetli w tej liście jako domyślne pole, a użytkownik stwierdzi że chce zmienic je na inne to wtedy będzie też problem bo przecież nie moga być 2 zachowania dla 1 użytkownika... Nie wiem czy to jakoś w php da rade czy lepiej w Javie, ale z kolei w tym jetem kompletnym laikiem.
|
|
![]()
|
|
Nie bedzie problemu. Dostosuj to do swoich potrzeb.
Ten post edytował maziak 11.07.2007, 15:59:53 |
|
|
![]()
|
|
Thx
![]()
za $zbazy podstawić wynik rekordu z bazy a za $zmienna? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
za $zmienna to, z czym wynik rekordu z bazy ma być porównany, i to co ma być wyświetlone jako opcja <option>. Czyli tak jak napsialem, "poprawne, wzorowe" itp. Wklej sobie ten moj kod bez zmieniania niczego jako osobny plik - wykonaj przez przegladarke, zobacz źródło - podejżyj jak działa. Na pewno zrozumiesz wtedy zasade działania.
Ja osobiscie zrobil bym zapisywanie zachowania w bazie jako liczby, porownywanie na zasadzie liczb,a dopiero potem na tekst. Mniej przesyłanych danych - i mniejsze prawdopodobienstwo literówki ![]() Ten post edytował maziak 11.07.2007, 16:38:23 |
|
|
![]()
|
|
Ok. Wrzuciłam wszystko i teraz wiem o co loto. Teraz tylko muszę podstawić za zmienna $zmienna odpowiednia zawartość. Z tego co zrozumiałam to ma być wymienione te wszystkie oceny z zachowania, chyba za pomocą pętli czy jak... teraz za bardzo nie wiem jak to w ta pętle dać żeby działało wszystko dobrze... :/
|
|
![]()
|
|
Nie no , jak tych ocen jest 5 czy 6, to wydaje mi sie ze mozna to z powodzenim zrobić ręcznie, zwlaszcza ze jest to sprowadzone do funkcji
![]() Ten post edytował maziak 11.07.2007, 20:51:45 |
|
|
![]()
|
|
Ok, ale ja cos chyba źle kombinuje, zrobiłam tak:
I mi wyskakuje błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /var/www/sites/yoyo.pl/g/2/g2test/dziennik/zach2.php on line 46 A to jest akurat przy zachowaniu bardzo dobrym które powinno być wyświetlone... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz właduj te nazwy w cudzysłowia 'bardzo dobre'
|
|
|
![]()
|
|
Kaszana... teraz to nawet w liście rozwijanej nie pokazuje w ogóle nazw zachowań..., ale przynajmniej błędu nie wyświetla...
W sumie, że błędu nie wyświetla to źle... bo nie wiadomo co poprawić. Czy mógłby mi ktos powiedzieć co robię źle? Czy w ogóle źle mam wszystko z tymi ifami czy inna część? Podaję kod:
Ten post edytował aga323 13.07.2007, 19:52:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie nie nie
![]() Wywołanie funkcji, zach pobiera dwa parametry, ktore wchodza do 2 zmiennych :
wywolanie funkcji w ten sposob zach('cos','nic'); Spowodowalo by, ze wewnatrz funcji zmienna $zbazy miala by wartosc "cos", a zmienna o nazwie $zmienna, miala by wartosc "nic". Jezeli dała byś wewnatrz funkcji echo $zbazy; to wyskoczyl by na ekran ciąg "cos". Ta funkcja którą Ci podałem - to już gotowiec - nic nie trzeba było zmieniać. Zobacz, pobierasz z bazy zachowanie, pakujesz do dowolnie nazywajacej sie zmiennej. Załóżmy ze zmienna ta nazywa się $zachowanie i ma wartość "dobre". zach($zachowanie,'poprawne'); przez co zmienna wewnetrzna funkcji $zbazy - nabrala wartość zmiennej $zachowanie. Bylo by identycznie, jak bys wywołała tą funkje nastepujaco : zach('dobre','poprawne'); A efekt tego jest nastepujacy : Wewnątrz funkcji następuje porównanie, czy zachowanie przekazane z bazy, jest identyczne z drugim parametrem przekazanym do funkcji.
Czyli da podanego wyzej przykładu (dobre, poprawne) - to co wewnatrz IFa nie zostanie wykonane, ponieważ chcemy aby domyslnie byl wybrany drugi parametr, identyczny z wyczytanym z bazy. Jeżeli wywołujemy tą funkcje dla kazdego zachowania
Bankowo jedno z nich jest identyczne z tym, co aktualnie jest w bazie. Wtedy to jedno stanie sie domyślnie wybrane. Dla tego własnie wywołanie tej funkcji musi być dla każdego zachowania osobno. Cały w tym cycek, że "nie wiemy" co aktualnie jest w bazie, wiec trzeba to co wyczytane porównać z każdym zachowaniem, dla tego własnie wywołanie funkcji 5 razy, za kazdym razem z innym 2gim parametrem. Mam nadzieje, że objasnilem co nieco. Jak by jeszcze coś bylo niejasne - 7991781 - często na niewidoku ![]() Ten post edytował maziak 14.07.2007, 06:52:03 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłam tak jak mówiłeś, żadnego błędu mi nie wywala ani nic tylko caly czas wyświetla naganne (bo jets pierwsze na liście) dziwne... Może mam coś źle w bazie? podam krótko opis tego wersu z oceną.
Pole ocena Typ varchar(15) Metoda porównywania napisów utf8_polish_ci Null Nie I później mam tam w wartości bardzo dobre. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Najłatwiej jest poprostu spojżeć do źródła.
Jeżeli jedno z optionow ma atrybut "selected", to wszystko jest OK. Zobacz na innej przeglądarce. U mnie na firefoxie sie ten wybor zapamietuje i jest to co wybrane bylo przed chwila, nawet po odswiezeniu. Mowiac szczerze nie wiem czemu tak sie dzieje ![]() Ten post edytował maziak 14.07.2007, 09:58:14 |
|
|
![]()
|
|
Ja mam ff i nie działa, sprawdzilam na ie i też nie działa... Hmm trochu to dziwne
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:36 |