![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chec napisac skrypt pobieraz nazwe uzytkonika i haslo z pliku i sprawdza czy podane haslo i nick jest podane prawidlowo
A wiec tak w pliku plik.html mam taki kod: Kod <form method="post" action="dane.php">
<input type="text" name="numeragenta"><br> <input type="text" neme="hasloagenta"><br> <input type="submit" value="sprawdz"><br> W pliku dane.php Kod <?
$dane=file("dane.txt"); if dane==$_POST['numeragenta'] and $_POST['hasloagenta'] { echo("dobre"); } ?> I w pliku dane.txt Kod 52has
I co amm zle jesli wpisuje w pliku o nazwie plik.html w numeragenta 52 a w hasle has to czemu mi wyskakuje taki blad : Parse error: parse error, expecting `'('' jakis adres on line 3 Czemu nie wyskakuje napis dane zostaly podane prawidlowo?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?
$dane=file("dane.txt"); if dane==$_POST['numeragenta'] and $_POST['hasloagenta'] { echo("dobre"); } ?> zmień na Kod <?
$dane=file("dane.txt"); if($dane==$_POST['numeragenta'] and $_POST['hasloagenta']) { echo("dobre"); } ?> sądze że to o to chodziło |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz dziala skrypt ale zastanawiam sie ejsczez co jest grane ze jak podaje w polu nragenta nr 52 i w hasleagenta has. To czemu nie wyswietla ze haslo zostalo podane prawidlowo chodz wprowadzilem do pliku dane.txt dane 52has??A jak cos jak to rozwiazac??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz zrobić to tak (wg mnie oczywiście):
[php:1:76ec1d7554]<?php $dane=file("dane.txt"); $razem = fgets($dane[0], 99); $zbior = $_POST['numeragenta'] + $_POST['hasloagenta']; if($razem==$zbior) { echo("dobre"); } ?>[/php:1:76ec1d7554] nie wiem czy to zadziała bo nie próbowałem troszkę to prymitywne ale czasu zbytnio nie mialem |
|
|
![]()
|
|
znow taki blad wyskakuje
Parse error: parse error, expecting `'('' in adres strony do pliku dane.php on line 3 Co mam zrobic?? |
|
|
![]()
|
|
Juz dziala ten skrypt ale teraz jesczez zastanawiam sie jak go przerobic by sprawdzal kazda linijke tyle ilejest w pliku
[php] $dane=file("dane.txt"); $zbior = $_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; if ($dane[0]==$zbior){echo("dane podane prawidlowo"}; [php] Jak to zrobic?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:2406805a48]<?php
$dane=file("dane.txt"); $ile=count($dane); $zbior = $_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; for ($i=0;$i<$ile;$i++) { if($dane[$i] == $zbior) { $dobre = 1; } } if ($dobre == 1) { echo("dobre"); } else { echo("zle"); } ?>[/php:1:2406805a48] |
|
|
![]()
|
|
Niestety ale ten skrypt nie działa poprawnie : W pliku dane.txt mam taki dane:
52has 51has 53has 54has I niestety ale jak wpisze np dane 52has,51has,53has to wtedy wyskakuje ze dane zostaly zle wprowadzone a jak wprowadze 54has to pisze ze dobrze a mi sie wydaje ze ta patla poprostu tylko czyta ostatnia linijke jakl zrobic by czytala kazda?? |
|
|
![]()
|
|
[php:1:9304a860cf]<?php
$dane=file("dane.txt"); $zbior=$_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; $ile=count($dane); for ($i=0;$i<$ile;$i++){if ($zbior==$dane[i]){ echo("prawdziwe");}} ?>[/php:1:9304a860cf] Czemu ten skrypt nie dziala ze jesli wpsize w pole nragenta 52 i w hasloagenta wpisze has to zeby wyswietlilo ze w pliku sa takie dane jak to przerobic?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz taki kod: (wstawiony jest tylko break)
[php:1:eeb0662ea7]<?php $dane=file("dane.txt"); $ile=count($dane); $zbior = $_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; for ($i=0;$i<$ile;$i++) { if($dane[$i] == $zbior){ $dobre = 1; break; } } if ($dobre == 1) { echo("dobre"); }else{ echo("zle"); } ?>[/php:1:eeb0662ea7] A tu ten drugi kod : [php:1:eeb0662ea7]<?php $dane=file("dane.txt"); $zbior=$_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; $ile=count($dane); for ($i=0;$i<$ile;$i++){ if ($zbior==$dane[$i]){ echo("prawdziwe"); break; } } ?>[/php:1:eeb0662ea7] p.s. masz błąd w kodzie html : Kod <input type="text" neme="hasloagenta"><br>
zamiast neme wstaw name ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety ale ten skrypt:
[php:1:35ef6696db]<?php $dane=file("dane.txt"); $zbior=$_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; $ile=count($dane); for ($i=0;$i<$ile;$i++){ if ($zbior==$dane[$i]){ echo("prawdziwe"); break; } } ?>[/php:1:35ef6696db] To on tylko dziala jak podam nragenta 54 i haslo has to wtedy podaje ze prawidlowowe bo to sa ostatnie danbe w pliku a reczte nie chce czytac czemu?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz musi działać
[php:1:9544e91e11]<?php $dane=file("dane.txt"); $zbior=$_POST['numeragenta'] . $_POST['hasloagenta']; $ile=count($dane); for ($i=0;$i<$ile;$i++){ if ($zbior==trim($dane[$i])){ echo("prawdziwe"); break; } } ?>[/php:1:9544e91e11] |
|
|
![]()
|
|
Do czego sluzy ta funkcja trim poniewaz w manualu nie lukalem ale nie znam za dobrze angielskiego wiec sobie nie radze z przetlumaczeniem plis opiszcie mi do czego ona sluzy??
|
|
|
![]()
|
|
Warto pomyslec o nauce :wink:
trim usuwa znaki (zwane whitespace) z początki i końca stringa - jakie to znaki dowiesz sie z manuala. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:25 |