![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam - mam problem ze zmienną $status. Kończe robić własnego CMS'ka i chciałem aby dostęp do niego mieli: admin - status a, uzytkownik - status u, uzytkownik testowy - status t.
tabela:
logując się w palu:
i teraz po zalogowaniu chciałem zrobić aby: administrator miał dostęp rzecz jasna do wszystkiego, uzytkownik juz miał ograniczone prawa natomiast uzytkownik testowy aby mógł tylko przeglądać np. newsy itp. bez możliwości edycji czegokolwiek. Na początku ustawiłem sobie sprawdzenie:
i problem polega na tym iż testując stronę na Krasnalu wszystko działa i uzytkownikowi testowemu zostaje ograniczony dostęp, natomiast po wraniu stronki na serwer - przepuszcza go i ma on dostęp do wszystkiego. Coś powaliłem ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i problem polega na tym iż testując stronę na Krasnalu wszystko działa i uzytkownikowi testowemu zostaje ograniczony dostęp, natomiast po wraniu stronki na serwer - przepuszcza go i ma on dostęp do wszystkiego... Podejrzewam, że ustawienia Krasnala mają włączone register_globals, stąd ten problem.Skąd masz zmienna $status? Spróbuj tak:
-- EDIT-- Nie musisz krzyczeć... Ten bold jest całkowicie zbyteczny. Ten post edytował JaRoPHP 30.06.2007, 12:50:27 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dyrektywa register_globals w php.ini
Na Krasnalu masz zapewne wartośc On, więc wszytskie zmienne sesyjne oraz przesłane metoda GET i POST sa traktowane jako zmienne globalne. Na normalnych, produkcyjnych serwerach jest wartośc OFF, więc dostęp masz poprzez $_SESSION['status']. Jeśli pisałeś większy kod używając globali... to sam jesteś sobie winny. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i jedna linijka więcej i działa
![]() ![]() dzieki śliczne ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:19 |