![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ema, mam pewien problem, bo zaczalem sie uczyc PHP tydzien temu.
Wiec tak, gram w GTA San Andreas-Multiplayer (nie wiem czy ktos z tego forum w to gra) i pisze scrypty na servery tego multi w malo znanym jezyku: PAWN. I chcie sie dowiedziec jak mozna odczytac pliki z tak postawionego servera tzn. uruchamiam server do SA-Multiplayer'a i gracze ktorzy dolacza do gry maga sie zarejestrowac w grze i utworzyc swoje wlasne konto co pozwoli im na zapisywanie pieniedzy ktore zdobeda, bronie, etc. ogolnie statystyki. I chcialbym zrobic scrypt w PHP ktory pozwoli tym graczom sprawdzic swoje statystyki na stronie www, ale najpierw chce sie dowiedziec jak moge odczytac pliki w odpowiednich katalogach na serverze. Servery postawione do tej gry nie maja www wiec otworzenie pliku w sposob:
nie jest mozliwe. Server oczywiscie ma swoje IP i port. Jak narazie uzywam scryptu ktory tylko pokazuje dane servera (przyklad: http://50p.cba.pl/ ) Download scryptu: http://www.phpclasses.org/browse/package/3117.html Moze ktos zobaczy jak jest zrobiony ten scrypt i pomoze mi jak mozna wczytac plik z takiego servera np. IP: 127.0.0.1 Port: 7777 Podpowiem ze server ma swoje podfoldery: /scriptfiles/ /filterscripts/ /gamemodes/ /pawno/ A ja np. chcialbym odczytac plik 50p.txt z folderu /scriptfiles/ czyli /scriptfiles/50p.txt Chcialbym bardzo sie dowiedziec jak daloby sie to zrobic. ![]() Pomozcie, z gory dzieki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do struktury lpików tak się nie dostaniesz.
1) Albo stawiasz serwer www na maszynie gdzie jest zainstalowany serwer gry i za pomocą odwołań bezwzględnych odczytujesz pliki 2) Albo wgrzebujesz się w dokumentację developerską (jeśli taka istnieje) i patrzysz cy można podłączyć się na jakimś porcie do tego serwera i wyciągnąć z niego dane jakie Cię interesują. Jeśli tak to fsockopen i dajesz //edit: Ok - skoro już znalazłeś przykład, to korzystaj z niego. Popatrz jak działa i naśladuj, lub wykorzystaj w takiej formie jak jest. Ten post edytował Siemion 13.05.2007, 22:37:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten scrypt ktory stosuje, uzywa fsockopen, ale probuje cos z tego zrozumiec i nic, nie wiem jak ten ktos zrobil ze odczytal dane servera np. Nazwe servera czy tez ilu graczy jest obecnych. Pomozesz mi cos z tym zrobic? Moze dac tutaj ten scrypt i wytlumaczy mi ktos jak to dziala i jak moge odczytac inne pliki z servera?
Dodam jeszcze ze w tym scrypcie uzywane jest udp:// |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz, by ktoś napisał to za Ciebei to napisz o tym w dziale Giełda ofert -> praca oferowana.
EOT z mojej strony. |
|
|
![]()
|
|
Nie chce zeby ktos to zrobil za mnie tylko chce zeby ktos mi wytlumaczyl jak to dziala i w jaki sposob autor tego scryptu pobral dane servera...
|
|
|
![]()
|
|
1. Nie pobrał plików tylko dane ze strumienia, a to wielka różnica - dlatego pisałem o specyfikacji. Musisz wiedzieć gdzie się łączyć i jak rozmawiać by się dogadać i dostać to co chcesz. Po drugiej stronei jest aplikacja, która nasłuchuje co chcesz i jeśli zrozumie wywołanie daje zwrotkę. Zresztą analogicznie do protokołu http czy jakeigokolwiek innego sieciowego.
2. Jeżeli nie rozumiesz skryptu to ZNAK Z NIEBA, że najpierw musisz się pouczyć zanim coś napiszesz - zacznij od manuala. |
|
|
![]()
|
|
W manualach siedze juz ponad tydzien, ale ciezko zrozumiec jak dzialaja sockety i jak tego uzywac.
To jak moznaby zrobic zeby mozna miec dostep do plikow z innego servera? Znalazlem jedna strone z tego przykladowego servera i autor jakos zrobil ze mozna podgladac statystyki graczy. http://sa-mp.littlewhitey.com/stats/ i nie wiem czy server gry jest postawiony na VPS i tam tez jest strona, bo jesli tak to o dostep do plikow jest latwo, ale jest mozliwosc zrobienia tego ze server gry mozna postawic na wlasnym komputerze i miec dostep do plikow przez PHP? |
|
|
![]()
|
|
W manualach siedze juz ponad tydzien, ale ciezko zrozumiec jak dzialaja sockety i jak tego uzywac. Uważasz, że tydzień to dużo ? Ja z tym dobrodziejstwem zaprzyjaźniony jestem od 5 lat i nadal z niego korzystam tak jak z RFC i innych pomocy. W chwili obecnej o programowaniu sieciowym nie wiesz NIC, więc albo zaczniesz się pilnie uczyć, albo sobie odpuść temat pisania tego skryptu. Przykro mi, ale ja nie mam zamiaru pisać go za Ciebie, a do tego to się sprowadza. POWODZENIA W NAUCE. |
|
|
![]()
|
|
Nie sadze ze tydzien to duzo... sadze ze jak ty zaczynales to miales duzo mniej funkcji do nauki niz ja mam teraz.
Nie przeczytales mojego ostatniego pytania zaczynajacego sie od: ", ale..." Jesli jest to mozliwe w jakis sposob to biore sie ostro do nauki a jak nie to bede myslal nad czyms innym, moze applikacja ktora bedzie przesylac pliki na jakis server. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:56 |