![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie.
Jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam przygodę z PHP i MySQL. Pierwszą rzeczą, którą chcę stworzyć, jest własny system newsów (artykułów). Wszystkie dane mają być zapisywane do bazy, bym później mógł wyświetlić je na stronie. Utworzyłem nowy plik: (index.php) Korzystam z serwera Apache. W PHPMyAdmin nic nie robiłem, a chyba trzeba stworzyć tabele? Co mam dalej robić? Bardzo proszę o konkretną pomoc. Pozdrawiam ---------------------- Poprawiłem BB Code. --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2007 Skąd: Mogilno/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie zależy Ci na czasie, a przy okazji chcesz się czegoś nauczyć, to proponuję lekturę http://www.w3schools.com/php/default.asp - mając do dyspozycji przedstawione tam narzędzia z powodzeniem stworzysz system newsów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakieś inne propozycje?
Co do kursów (polskich) - coś tam poczytałem, mam jakieś pojęcie. Największym problemem jest to, że nie wiem jak to mogę wykorzystać (chodzi mi o konkretną komendę itp.) Postawiłem sobie cel - system newsów w oparciu o MySQL. Mam nadzieję, że chociaż dobrze zacząłem? Z tego co wiem to można to zrobić w jednym pliku... |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
no mysql_connect prawie dobrze zabrakło Ci hasła usera, potem wybierasz konkretna baze i wykonujesz zapytania przez mysql_query (musisz sie składni sql nauczyć) do tego musisz stworzyć odpowiednie tabele do przechowywania newsow, nicku autora itp
|
|
|
![]()
|
|
Hasła nie zabrakło - zostawiłem puste.
Wybranie bazy - nie za bardzo wiem o co chodzi. Stworzenie odpowiednich tabel - przez PHPMyAdmin. Tylko co ma być co? Mam do wybrania ilość pól, nazwy, typ (TEXT, DATE itp.). Do wszystkiego mam dać TEXT? Powinno być gdzieś ID? |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
przejrzyj sobie http://pl.php.net/manual/pl/ref.mysql.php i poszukaj na google kursu mysql z łaski swojej a dowiesz sie jak tworzy sie bazy
|
|
|
![]()
|
|
Korzystam z tego:
http://webmade.org/kursy-online/tworzenie-...-kurs-mysql.php I mam taki kod: Cytat <html> <head> <title>System newsów</title> </head> <body bgcolor="#FFC000"> <? // POŁĄCZENIE Z BAZĄ DANYCH $sql=mysql_connect(localhost, root) or die ("Brak połączenia z bazą danych"); mysql_select_db('localhost'); $sql = 'CREATE TABLE `dodaj` (' . ' `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, ' . ' `nick` VARCHAR(20) NOT NULL, ' . ' `temat` VARCHAR(255) NOT NULL, ' . ' `tresc` TEXT NOT NULL' . ' )' . ' TYPE = myisam;'; ?> <form> <b>Nick:</b><br /><input type=text name="nick"/><br /><br /> <b>Temat:</b><br /><input type=text name="temat"/><br /><br /> <b>Treść:</b><br /> <textarea rows="30" cols="70"></textarea> <br /> <input type=submit value=" Dodaj "/> </form> </body> </html> Chciałbym teraz w jakiś sposób wyświetlić to, co dodam do formularza. Jest też coś dziwnego (nie wiem czy to błąd) - gdy nacisnę "Dodaj" to na pasku adresu przeglądarki wyświetlają mi się wprowadzone dane, ale te z pola "tresc" jakoś nie... To w niczym nie przeszkadza? Ten post edytował MorgeNiK 9.04.2007, 09:45:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:40 |