![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2003 Skąd: olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele w mysql:
Załóżmy że mam w tabeli drużyny 6 drużyn z ligi o ID 2. Jak teraz wylosować i wygenerowac terminarz rozgrywek tak aby w jednej kolejce każda z drużyn występowała tylko raz. Chciałbym wygenerować to w taki sposób:
itd... Ważne jest aby pary drużyn nie powtarzały sie do końca rundy, a jeśli by dało rade to z rundą rewanżową. Proszę o pomoc gdyż zupełnie nie wiem jak za to sie zabrać, czy wogle dobre są struktury tabeli...? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobralbym wszystkie druzyny z bazy i w petli w php po kolei generowal mecze (zakladam ze ID jest automatyczne):
Tylko niezbyt mam pomysl co z kolejka zrobic ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2003 Skąd: olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod nie działa...
I jak to wyświetlić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiadomo ze nie dziala do konca bo jest tam tekst "kolejka" i to tylko dodaje do bazy. Pokazac mozna to zwykla petla while. Juz nie bede opisywal bo to chyba nie jest trudne ;D
Ten post edytował franki01 5.04.2007, 21:40:24 |
|
|
![]()
|
|
No ok działa, jest każdy z każdym tylko jak zrobić teraz żeby podzielić to na kolejki i w każdej kolejce każda drużyna występowała tylko raz?
|
|
|
![]()
|
|
To generuje mecze na jedna runde. Wpadlem na pomysl jak mozna zrobic to
![]()
Chyba powinno zadzialac. Jak cos jest zle to na poczatek radze uzyc or die mysql_error()... |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie działa dobrze ale coś sie już dzieje na początek mam 4 zespoły.
Terminarz zaczyna sie od 2 kolejki i kończy na 6 z tego jedyną dobrą kolejką jest 4 gdzie są dwa mecze a w następnych po jednym... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 09:08 |