![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam sobie formularz w którym części pól chciałbym nadać określony typ tzn. ta część ograniczona byłaby tylko do liczb całkowitych dodatnich od 0 do n. Przy wprowadzeniu nieodpowiedniej danej chcę wyświetlać pop-up lub inny typ komunikatu. Mniej więcej działa mi to w php, ale chciałbym zrobić to po stronie klienta w js w czym niestety słabo sobie radzę. Czy ktoś mógłby zapodać mi namiary na dobry manual do js w którym znalazłbym rozwiązanie swego problemu ? Zaprawdę powiadam, szukałem tego w necie, ale przy setkach tysięcy stron zwrotów to można szukać. Z góry dziękuje Serdecznie pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Znalazłem coś dużo lepszego na : http://www.javascript-coder.com/html-form/...alidation.phtml Jednak i to nie do końca mi odpowiada, jest tam opcja sprawdzania wprowadzanego tekstu na alpha czyli A-Za-z ale brakuje mi spacji
to w zasadzie js, ale jak dodać do [] spację ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby znaleźć odpowiednie wyrażenia regularne to już musisz pogooglać
![]() może to ci pomoże: Cytat "^[0-9]+\s+([a-zA-z]+|[a-zA-z]+\s+[a-zA-z]+)$" [0-9]+ means Start with one or more Numbers like 1234 \s+ followed by one or more white spaces Like ([a-zA-z]+|[a-zA-z]+\s+[a-zA-z]+) this is complex one which means: even if the next word start with one or more characters in any lettercase that is not a number, | means OR or it can be start with one or more characters followed by white one or more white spaces followed by one or more characters. example that is accepted: 123 NasrCity Cairo 1234 Giza examples that is not accepted 123 NasrCity Cairo Giza pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
witam
nie całkiem działa var charpos = objValue.value.search("^([a-zA-z]+|[a-zA-z]+\s+[a-zA-z]+)$"); Tu powinno wchodzić blabla lub bla bla czyli tylko litery + spacja, a wchodzą i liczby. Jak zrobić aby wchodziły tylko litery ![]() jak dam var charpos = objValue.value.search("[^A-Za-z]"); to znów spacje nie wchodzą. Jeśli już mącimy to jak zmodyfikować : var charpos = objValue.value.search("[^0-9]"); aby można było wprowadzać do ciągu np. minus ? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
z wyrażeniami trzeba niestety troche pokombinować czasami
do sprawdzania zobacz sobie możę tą stronke troche nie bardzo rozumiem po co u ciebie jest " | " co konkretnie chciales przez to uzyskac? [^0-9] - co podales to zanegujesz liczby ![]() pogooglaj troche za przykłądami, polecam również do przeczytania te stronkę pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:43 |